Tid för ökad kvalité i förskolan!

2013/07/05 at 08:47 Lämna en kommentar

Det är nu drygt ett år sedan jag var med och arbetade fram ett underlag för hur vi kan öka kvalitén i förskolan, för alla barn. Det är inte många som känner till att förskolan tappat 18 % av sin köpkraft (intäkter) sedan Maxtaxan infördes. Maxtaxereformen hade för avsikt att göra förskolan tillgänglig för fler till en lägre kostnad. Vid införande kunde vi dock se hur socialdemokraterna tydligt premierade de med goda ekonomiska marginaler medan de med de lägsta marginalerna i vissa fall fick högre avgifter.

Det som varit den största utmaningen med maxtaxesystemet är att den inte indexuppräknats och därmed har de ekonomiska förutsättnignarna försämrats och med dem förutsättningar till att bibehålla goda förutsättningar till en kvalitativ förskola.

Det är många av oss föräldrar som är mer än nöjda med förskolan. Pedagoger gör ett fantastiskt jobb och vi känner oss trygga med att våra barn har det bra under dagen vi arbetar. Det är trots detta tydligt att fler och fler förskollärare pekar på att mer pengar måste in så att barngrupperna blir rimliga, så att varje pedagog upplever att det finns tid för varje barn inte bara i teorin utan också i praktiken.

Jag är därför oerhört glad att få berätta att Kristdemokraterna nu föreslår en höjning av maxtaxan för att få in mer pengar till förskolan och på det sättet få mindre barngrupper. Vi Kristdemokrater i Leksand välkomnar detta och är övertygade om att detta förslag tillsammans med arbetet att skapa nya attraktiva förskolelokaler kommer att hjälpa både barnen och personalen att trivas, må bra och utvecklas i förskolan. Läs mer om förslaget här:

1,4 miljarder för minskade småbarnsgrupper i förskolan

Småbarnsgrupperna i förskolan är i dag allt för stora. För de minsta barnen är stora barngrupper särskilt allvarligt, visar forskning. Kristdemokraterna har därför presenter ett förslag som syftar till att minska storleken på småbarngrupperna med minst ett barn per grupp. Förslagen ska finansieras via höjd maxtaxa i kombination med att stat och kommun skjuter till extra pengar.

Enligt Skolverket var förra året 482 309 barn inskrivna i förskolan, fördelat på 28 609 barngrupper. Den genomsnittliga gruppstorleken var därmed 16,9 barn. Småbarnsgrupperna, grupper för barn mellan 0-3 år, utgör drygt en tredjedel av det totala antalet grupper, 9~888. I drygt 1 300 av dessa gick 17 eller fler barn. Kristdemokraterna har presenterat en finansieringsmodell för att minska storleken på småbarnsgrupperna med minst ett barn per grupp. Modellen ska ses som ett förslag som syftar till att möta problemet. Det statistiska material som finns sammanställt på nationell nivå är idag inte tillräckligt för att kunna göra exakta beräkningar av förslagets effekter. Den exakta utformningen kan efter analys behöva finjusteras. Vår bedömning är dock att förslagen innebär att det blir ett barn mindre per småbarnsgrupp och en viss minskning för andra barngrupper.

Förslaget i korthet:
• Det blir tillåtet för kommuner att höja maxtaxan men 100 kronor för första barnet, 67 kronor för andra barnet respektive 33 kronor för tredje barnet. Det skulle ge kommunerna en intäktsökning på cirka 350 miljoner kronor.
• För varje krona som föräldrar betalar i höjd maxtaxa bidrar kommunerna själva med en krona och staten med två kronor. Det innebär att 1,4 miljarder sammantaget kan avsättas för att minska barngruppernas storlek.

En förutsättning för att en kommun ska få rätten att höja maxtaxan ska vara att kommunen kan visa en konkret och beräkningsbar plan för hur barngruppernas storlek ska minskas med särskilt fokus på småbarnsgrupperna. Kommuner som inte kan visa en sådan plan får inte höja maxtaxan.
Alla förälder som bidrar genom en höjd avgift ska få en garanti om att pengarna, tillsammans med tillkommande resurser från stat och kommun, används just till att minska barngruppernas storlek.

För att skapa en effektiv och enhetlig process kring genomförandet är Kristdemokraternas förslag att regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, söker träffa en överenskommelse hur en minskning av barngruppernas storlek kan genomföras på bästa sätt. Kommuner som vill höja maxtaxan och därmed få del av statliga medel får ansluta sig till avtalet när de upprättat en plan för genomförandet som uppfyller kriterierna i överenskommelsen.
Maxtaxan för förskolan har inte justerats sedan 2004. Under den tid som gått har de genomsnittliga disponibelinkomsterna för hushållen ökat väsentligt mer än den föreslagna höjningen av maxtaxan.

Förslaget belastar inte hushåll med lägre sammanlagda avgiftsgrundande inkomster än 42.000 kr. Det förändrar därmed inte dessa hushålls marginaleffekter. Förslaget har därför en god fördelningspolitisk profil.
Hushåll med sammanlagda avgiftsgrundande inkomster över 45 333 kr får med förslaget höjd maxtaxa fullt ut. För hushåll med inkomster mellan 42~000 och 45 333 blir höjningen mindre.

Effekter för hushåll med en sammanlagd avgiftsgrundande inkomst över 45 333:
Antal barn Nuvarande månadskostnad Föreslagen månadskostnad Höjning Skillnad
Ett barn 1260 1360 100 100
Två barn 2100 2267 67 167
Tre barn 2520 2720 33 200

Effekter för kommunsektorn
Höjd maxtaxa 350 miljoner
Kommunernas insats 350 miljoner
Statliga medel 700 miljoner
Totalt 1400 miljoner

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Inkomstskillnaden stoppas Leksandsbor är flitiga läsare och biblioteksanvändare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

juli 2013
M T O T F L S
« Maj   Aug »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: