Stärk kvalité i förskolan NU

2013/02/12 at 13:01 Lämna en kommentar

En stor andel barn i Sverige tillbringar nu den största delen av sin vakna tid på förskolan. År 2010 var 83 % av alla 1-5 åringar inskrivna på förskolan viket motsvarar ca: 450 000 barn. För tio år sedan var motsvarande siffra 66 %. Det är därför viktigare än någonsin att förskolan och dess pedagoger får bästa förutsättningar att upprätthålla god kvalité i verksamheten. Förskolan ska få förutsättningar att hålla högsta klass.

Tyvärr har de senaste årtiondena till största delen fokuserat tillgången till en billig förskola och inte till kvaliteten i verksamheten. Detta märks bl.a. på att gruppernas storlek ökar, idag finns över 4800 barngrupper med mer än 21 barn. År 2003 var det 3000 grupper som var så stora.

De stora barngrupperna riskerar ge problem för de små barnen, i synnerhet de med särskilda behov, detta vet alla som jobbar inom förskolan. Skolverket har vid flertalet tillfällen konstaterat att gruppstorleken är viktigare än personaltätheten ur kvalitetssynpunkt och rekommenderar max 15 barn per avdelning.

Maxtaxa, allmän och avgiftsfri förskola, rätt för föräldralediga och arbetslösa att ha sina barn på förskola ñ reformerna för mer tid på förskolan har varit många. I den mån satsningarna på förskolan inte urholkar kvalitétsförutsättningarna och är till nytta för familjerna så är de viktiga och bra. I de fall reformerna urholkar förskolans förutsättningar att erbjuda god kvalité och/eller minskar familjernas valfrihet så är reformerna överflödiga som jag ser det.

Maxtaxereformen har sedan den infördes minskat förskolans köpkraft med motsvarande 18 % då varken statens ersättningar till kommunerna eller föräldrarnas avgifter indexuppräknats.

I en tid när vi som bäst behöver ge svar på hur vi stärker kvalitén i förskolan så går socialdemokraterna ut med ett ytterligare kvantitativt politiskt projekt, allmän förskola för 2-åringar. Förslag på hur vi ska komma till rätta med de tidigare socialdemokratiska projekten som urholkar kvalitétsförutsättningarna i förskolan lyser med sin frånvaro.

Jag är glad över att Kristdemokraterna i sitt nya familjepolitiska program tar ett tydligt ansvar för att stärka kvalitén i förskolan. Det är tid att stärka kvalité i förskolan genom att bl.a: kräva av kommunerna att sätta tak för barngruppernas storlek, att se över utformningen av maxtaxan och införa enkelt system för in- och utcheckning i förskolan. Det är inte pedagogernas uppgift att trolla med knäna, det är tid för politiskt ansvar för att stärka kvalitén i förskolan.

Entry filed under: Uncategorized.

Dalarnas Tidningar ropar efter kvotering Leksand och Rättvik samverkar för att säkra vuxenutbildningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

februari 2013
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: