Dalarnas Tidningar ropar efter kvotering

2013/01/23 at 10:05 1 kommentar

Jens Runnberg, ledarskribent på Dalarnas Tidningar, ber Jämställdhetsminister Maria Arnholm att inte dröja med att införa en, som han kallar det, tredje pappa månad i föräldraförsäkringen (DT 20130122).Att jämställdhetsarbetet är och kommer att kontinuerligt vara en viktig fråga råder det inga tvivel om. Jag övertygad om att jämställdhetsministerns analys om att den snedfördelade lönebildningen är en av de viktigare saker att ta tag i för ökad jämställdhet i vårt land.

Det är snart ett år sedan jag stod i en debatt med LO:s dåvarande vice ordförande Ulla Lindqvist och S- kvinnornas förbundsordförande Lena Sommestad om framtidens familjepolitik. Likt Jens Runnberg ropades det efter mer kvotering utifrån ett, som jag upplevde det, genuint engagemang för ökad jämställdhet.

Föräldraförsäkringen fördelas idag utifrån en modell där mamman får 50 % av dagarna och pappan 50 %. Därefter kan föräldrar flytta dagar sig emellan med undantag för 60 dagar.

Om vi utgår ifrån att alla familjer ser likadana ut överallt och att föräldrar själva inte har kompetens eller kapasitet att själva se vad som är bäst i sin situation så är det enkelt att hålla med Jens, Ulla och Lena. Ser vi däremot att alla familjer är olika, med olika behov i olika tider så är det svårt att se en ökad kvotering som något som främjar alla barn i alla familjer.

Jag tror att vi kommer få fortsätta stå och stampa vatten tills den dag vi kliver ur den skvalpande vattenglasdebatten där alla svar på ökad jämställdhet är att inskränka på småbarnsfamiljers valfrihet. Att Jämställdhetsminister Maria Arnholm prioriterar lönefrågan före kvoteringsfrågan är ett stort steg i rätt riktning.

Sakarias Winberg (KD)
Leksand

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

LO vill sätta stopp för valfriheten Stärk kvalité i förskolan NU

1 kommentar Add your own

  • 1. Robert Persson  |  2013/01/26 kl. 17:23

    Den förra S-regeringen konstaterade i en utredning att det är kvinnor som hindrar männen att ta ut en jämställd föräldraledighet. Men det visste nog många. Varför inte gå på det spåret och förändra deras inställning?
    http://www.dn.se/nyheter/politik/kvinnor-hindrar-pappaledighet

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

januari 2013
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: