LO vill sätta stopp för valfriheten

2013/01/21 at 09:00 Lämna en kommentar

Så har LO presenterat ett förslag som omsatt i praktiken skulle innebära ett effektivt stopp för mångfald och valfrihet i välfärdssektorn. Förslaget går ut på att välfärdsföretag enbart ska kunna drivas som så kallade Samhällsbolag där vinsterna regleras. Dessutom ska lagen om valfrihet (LOV) avskaffas, den lag som öppnat upp för mängder med nya alternativ inom vård och omsorg. Skulle förslagen bli verkligheten slås benen undan på en mängd vårdcentraler, förskolor, äldreboenden, hemtjänstbolag och friskolor.

Det skulle få förödande effekter på enskildas vardagsmakt. Alternativ skulle försvinna. Men inte nog med det, det skulle också vara ett kraftfullt slag mot kvalitetsutvecklingen i vården och omsorgen. För väldigt mycket av den positiva utvecklingen i vården drivs framåt genom att vi har många nya aktörer som gör att vi kan jämföra verksamheter med varandra och lära av det som fungerar bäst.

Jag är bekymrad över att vänsterkrafternas intresse för vård, omsorg och utbildning i Sverige tycks begränsa sig till vilka som driver verksamheterna, och i vilken form.

Vilket svar har LO till de hundratusentals människor som valt att nyttja privat välfärd, och är nöjda med den?

Om det finns ett uns av seriositet bakom engagemanget för att skattekronorna ska användas rätt så är inte lösningen att stå och peka finger på andra, ”dom där, dom där borta, i dom där bolagen…” Det är hur pengarna och förnuftet används i den ofentliga sektorn som skapar förutsättnignarna för hur effektivt och kvalitativt verksamheterna bedrivs oavsett driftsform. När vi lyfter vår hand pekar ett finger på andra så pekar minst tre på oss själva, prova själv och fundera kring vad det kan betyda.

Hotet mot den svenska välfärden är inte hur enskilda människor gör sina val, hotet mot välfärden är snarare ledare som hellre pekar finger på andra än att själv ta tag i utmaningarna.

Jag är övertygad om att kvalité och effektivitet ökar när vi vågar vara öppna, konkuransutsatta och där vi alltid har människans bästa i centrum. En välfärd som fungerar väl är när människovärdet alltid värderas högre än penningvärdet. Detta förhållningssätt är inte begränsat av verksamhetsform. Låt inte politiska doktriner begränsa människors möjlighet att kunna leva i både trygghet och frihet!

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Första träffen med LRF politiska råd Dalarnas Tidningar ropar efter kvotering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

januari 2013
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: