Hägglund frågar om Lucia är det stora hotet mot barn och unga

2012/11/30 at 20:36 Lämna en kommentar

Är det Luciakronor, julkrubbor och sommarpsalmer som är de största hoten mot våra barns och ungas välbefinnande?

Lika säkert som ett amen i kyrkan diskuteras så här års huruvida barn ska få fira Lucia och hålla skolavslutningar i kyrkan. På DN Debatt i lördags proklamerade Skolverkets generaldirektör Anna Ekström att skolavslutningar i kyrkan är okej så länge det inte förekommer religiösa inslag. Är detta verkligen den svenska skolans stora problem? Är det åt detta vi borde ägna en repriserad maratondebatt varenda termin? Är det Luciakronor, julkrubbor och sommarpsalmer som är de största hoten mot våra barns och ungas välbefinnande?

För mig är det en självklarhet att den offentliga undervisningen ska vara icke-konfessionell. Skolavslutningar, däremot, är något annat – främst för att de inte är undervisning i daglig mening. Men också för att de ger oss en möjlighet till lite högtidlighet, elever, lärare och föräldrar tillsammans. För att de speglar traditioner som sitter djupt rotade i den svenska kulturhistorien. Men det finns på flera håll idag en ängslighet inför varje tanke på att stöta sig med omgivningen, en ängslan som för det mesta är obefogad.

Jag är rädd att Skolverkets tolkning snarare bidrar till förvirring än bringar klarhet. När lärare och rektorer tvingas värdera varje enskild psalm för att avgöra om den är tillräckligt traditionsenlig har det gått för långt. Hela avslutningsdebatten är tramsig, och det är på tiden att frågan löses en gång för alla. Jag vill därför se en lagändring som möjliggör för skolor att vid enstaka tillfällen under året fira högtider i kyrkan.

En sådan lagändring skulle i ett slag återföra makten dit den hör hemma – de enskilda skolorna – och samtidigt ge de elever som absolut inte vill delta i avslutningarna rätten att slippa. Den skulle låta oss respektera både våra traditioner och det fåtal som verkligen inte vill exponeras för dem. Den skulle, till skillnad från Skolverket, ge skolledarna klara och tydliga besked om vad som gäller.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Grattis Obama och USA Integration, äldreomsorg och utbildning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

november 2012
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: