Slarv större hot än utdelning inom skolan

2012/10/19 at 06:05 Lämna en kommentar

Många är de som höjer röster mot vinstutdelning inom privat skola. Argumenten är att skattebetalarnas pengar inte ska användas till utdelning av vinster. Isolerar vi den tanken så kan den tyckas riktig men sätter vi in resonemanget i sitt sammanhang blir då svaret likalydande?

Idag går ungefär en fjärdedel av eleverna ut grundskolan utan att ha nått målen i ett eller flera ämnen. Det är inte acceptabelt. Utmaningarna är globala. Idag sitter miljontals barn i det som vi tidigare kallade utvecklingsländer och skriver sitt andraspråk, engelska, lika bra som många av våra barn skriver sitt modersmål Svenska. Hur ska våra barn och ungdomar nå längre i skolan så att de är rätt rustade inför de globala utmaningar de kommer att möta i framtida arbetsliv?

En undersökning, presenterad i Dagens Samhälle nummer 35 2012, visar att elever i den kommunala skolan når bättre resultat om det finns konkurrens från friskolor i kommunen. Resultatet av undersökningen visar att de som argumenterar för att valfrihet, mångfald och konkurrens skulle ge försämrade förutsättningar för de kommunala skolorna har fel.

I fredags gav sig den folkkära författaren och musikern Ulf Lundell in i debatten. På bästa sändningstid i programmet Sakvlan ondgjorde han sig över privata vinstutdelningar inom skolväsendet och publikens applåder var tillsynes både spontana och innerliga. Men vad är det man applåderar? Är det resultatet av att friskolereformen ger elever bättre förutsättningar både för elever inom de skolor som drivs privat såväl som för elever i de skolor som drivs av kommunerna själva?

Nej självklart är gemene man inte emot metoder som gör att elever i högre utsträckning når målen, men vi vill alla att skattebetalarnas pengar används effektivt och går till rätt sak. Det är därför synnerligen märkligt att så få tar upp och diskuterar roten till utdelningarna. Finns det någon kommun som ger mer pengar till de skolor som drivs privat jämfört med de skolor som drivs av kommunen? Nej, självklart inte.

Den enda möjligheten för skolor som drivs privat att få goda ekonomiska resultat är om de lyckas driva verksamheten ekonomiskt sätt effektivare än vad kommunerna gör. Inte en enda privat skola kan ge några utdelningar till sina ägare med mindre än att man använder skattepengarna mer effektivt.

Är det finare att slarva bort pengar än att få pengar över efter att uppdraget är slutfört? För många med mig är svaret, nej det är varken finare eller bättre. Menar vi alvar med att skattebetalarnas pengar ska användas effektivt och på rätt sätt så bör vi vara noga med att gå till roten av problemet. Sveriges kommuner behöver bli bättre på att ge eleverna goda förutsättningar att nå målen inom ramen för god ekonomisk hushållning, så säkrar vi kvalitativ utbildning idag och goda förutsättningar för vår gemensamma välfärd för dagar som kommer.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Alf Svensson om fredspriset Invald i LRF politiska råd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

oktober 2012
M T O T F L S
« Sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: