Fler jobb genom målmedvetenhet, långsiktighet och samverkan

2012/08/20 at 07:19 Lämna en kommentar

Skriver idag med min vän Torsten Larsson på debattsidan i Dalarnas Tidningar. Berättar hur vi tänker fler jobb i Dalarna:

 

Mats Elfsberg med flera efterlyser (24/7) politiska initiativ för att klara arbetskraftsförsörjningen i Dalarna. Vi kristdemokrater är övertygade om att det krävs en rad åtgärder för att klara utmaningarna. Här redovisar vi några viktiga områden:

* Ett gott företagsklimat. Här kan kommunerna göra mycket genom t ex god samverkan mellan skola och näringsliv, välskötta upphandlingar och snabb tillståndsgivning.

* Välfungerande väg- och järnvägsnät liksom data- och telenät.

* Bra skola från förskolan till högskolan. Elever ska konkurrera kunskapsmässigt på en global marknad i morgon. Samverkan mellan hem och skola samt en snar uppvärdering av läraryrket är nödvändigt.

* Genom att stödja familjen, möjliggöra för mer tid med barnen och öka familjernas frihet vill vi skapa förutsättningar för en trygg och god uppväxt, ett barns uppväxt är av stor betydelse inte minst inför framtida utmaningar.

* Riktade åtgärder för de som inte kommit in på arbetsmarknaden eller kommit långt ifrån den. Här har region Dalarnas projekt Unga till arbete visat sig framgångsrikt liksom Finsam-arbetet.

* För att klara kompetensförsörjningen behövs arbetskraft från andra länder. Då är det vikigt att ta tillvara den kompetens de som kommer hit har och att vi har en väl fungerande integration. Vi vill införa mikrolån för start av verksamheter och körkort.

* Arbetsförmedlingens marknadsföring av nystartsjobb till företag och arbetsgivare måste förbättras, så att fler äldre kan komma i arbete. Ge arbetssökande en omställningspeng och rätten att välja arbetsförmedlare själv.

* Utveckla lärlingsutbildningen. Öka resurserna till organisationen Ung företagsamhet som hjälper unga att starta och driva egna företag. Inför fler ungdomsavtal efter fackförbundets Metalls modell. Längden på arbetsmarknadsutbildningar för unga arbetslösa ska kunna förlängas. Öka antalet utbildningsplatser på komvux och folkhögskolorna.

För att klara kompetensförsörjningen är det en nödvändighet att samverkan med företagen sker på såväl lokal, regional som nationell nivå.

Torsten Larsson

Dala-Järna (KD:s representant i Region Dalarna)

Sakarias Winberg

Siljansnäs (KD:s partistyrelse)

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Stöd vid separation Prioriteringar som säkerställer läraryrket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

augusti 2012
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: