Högtidstal Midsommarafton Leksand 2012

2012/06/25 at 19:23 Lämna en kommentar

Högtidstal Midsommarafton, Leksand 2012 av Sakarias Winberg 120622. Vi var ca 25 000 på plats : )

Midsommar påminner mig om livets skönhet och skörhet. När jag gick och klippte gräsmattan hemma i Tasbäck, som är en av Leksands alla vackra byar, igår kväll blev jag påmind om skönheten och skörheten. Gräs och småblommor framför gräsklipparen, bakom klipparen fanns samma gräs och små blommor men nu avhugget och nedtrampat av mina fötter som bar gröna stövlar. Gräsmattan är nu mer välklippt och det känns av någon anledning lite bättre.

 

Samtidigt som jag gick med gräsklipparen så funderade jag kring hur ofta vi försöker att lägga saker till rätta och hur många gånger det kan få konsekvenser som att både köra över och trampa på det och i värsta fall på dom som redan ligger.

 

Midsommar är för mig en helg som påminner om kärlek, liv, familj, glädje, vänner, hembyggden, en viktig högtid som för oss människor närmre varandra.

 

Midsommarafton påminner oss om att livet är både skönt och skört. Många är vi som plockar levande blommor, binder kransar och gör fint med björkris.

De idag så otroligt vackra blomsterkransar som befinner sig på härliga midsommarfirare är imorgon med stor sannolikhet lagda på komposthögen.

 

Vi hör nyheter om nationer vars ledare använder sin makt till att förtrycka människor. Den så kallade Arabiska våren är ett sådant exempel. Vi bör med all kraft ta avstånd mot allt förtryck, höja vår röst för de förtrycktas skull. Men inte bara i situationer som är långt ifrån oss och där vi kan peka på och skuldbelägga andra människor.

 

Idag just nu i Sverige 2012 så vet vi att den psykiska ohälsan bland ungdomar är alarmerande, att nästan vart 5:e barn växer upp i familjer med förhöjd alkoholkonsumtion, att allt för många dagar går utan att vi uppmärksammar våra barn, att ensamheten ökar och blir påtaglig för allt fler. Att människor runt omkring oss upplever sig vara utanför. Hur förhåller vi oss till detta?

 

Lägger vi kraften på att snygga till fasaden, klippa gräset, tvätta bilen och köpa ännu ett klädesplagg eller börjar vi med det som befinner sig bakom fasaden? Det som gör att livet levs, och glädjen blir påtaglig och att barnen och ungdomarna får möjlighet att trivas och må bra? Frågan ställer jag inte till någon annan än till mig själv, och kanske att den även gäller dig?!?

 

För vem och för vad lever vi? Blommorna som får möjligheten idag att vara med vid sommarens stora fest glädjer sig sannolikt åt att inte stå bortglömda i ett dike. Precis så kan vi se på våra liv, att få vara med och betjäna andra för att livet ska få bli en fest för våra medmänniskor. När människor runtomkring mår bra då hjälper dom ofta andra att må bra.

 

Min förhoppning är att midsommaråret 2012-2013 ska få bli ett år där vi gör vad vi kan, inte bara för att höja rösten mot orätt långt ifrån oss, utan även för att skapa trygghet och glädje bakom våra olika fasader.

 

Gräset är inte grönare på andra sidan, vi har alla våra utmaningar och omständigheter. Tillsammans med gemensam kraft har vi alla förutsättningar att skapa ett samhälle där vi ger alla familjer, föräldrar, barn, ungdomar, medelålders och alla äldre de bästa förutsättningarna att trivas och må bra.

 

Att köra över och trampa på gräset är en sak – Inget barn, ingen ungdom, ingen människa oavsett ursprung eller omständighet, varken idag eller för dagar som kommer är värd en upplevelse som kan beskrivas med ord som liknar den bilden.

 

Midsommar 2012. Låt oss fira, dansa, sjunga och glädjas för idag är dagen då vi tillsammans har möjligheten att ägna tid till varandra – låt ingen eller inget ta den tiden ifrån oss.

 

Blomstren är plockade, midsommarstången är klädd. Det är tid för vårt livs sköra att besjunga livets sköna.  Midsommar bjuder oss ALLA till dans! För vissa av oss känns dans som hand i handske, för andra av oss känns dansen lite obekväm, vad ska folk tycka och tänka om mina danssteg?!? För en tredje så upplevs det som att man inte ryms, inte får plats.

 

Idag ryms vi alla, idag får vi alla vara med, idag behövs alla – så önskar jag att även dagarna framöver blir. Dagar där ingen glöms, där ingen sätts åt sidan, dagar där alla känner sig behövda precis som man är. Dagar där vi tillsammans gör dansen och livet mer helt.

 

Framtiden är full av utmaningar, tillsammans kan vi välja att anta utmaningarna och besegra orättvisorna. Att visa skörhet är också att visa skönhet. Det är tid för att välkomna ett nytt midsommarår, ett år av generositet och medmänsklighet!

 

Midsommar är här! 

 

För oss som kan stå upp, låt oss nu ställa oss upp och välkomna midsommar genom att utbringa ett fyrfaldigt leve.

Ett fyrfaldigt leve för midsommar:

Midsommar leve, hipp, hipp

HURRA, HURRA, HURRA, HURRA!

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Föredrar det komplicerade framför det okomplicerade En glad dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

juni 2012
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: