Kristdemokraterna har nu beslutat om en Ny och bättre familjepolitik för alla småbarnsfamiljer!

2012/05/11 at 15:05 Lämna en kommentar

Jag är jätteglad över att Kristdemokraterna nu fått en vassare politik för alla småbarnsföräldrar. Extra kul då jag fick förtroendet att vara med i arbetsgruppen som tagit fram förslag. Nu har förslaget processat och partifullmäktige har beslutat. Läs gärna mer här:

Ökad valfrihet inom barnomsorgen och en förbättrad kvalitet i förskolan stod högst på agendan när Kristdemokraterna på fredagen tog beslut om en ny barntidsreform. Kristdemokratisk familjepolitik syftar till att stödja familjerna, möjliggöra mer tid för barnen, öka familjernas frihet och att bidra till en trygg familjeekonomi, inte minst för de ekonomiskt mest utsatta familjerna.

-Familjen är den viktigaste gemenskapen i samhället. Fungerar inte familjen som en trygg bas fungerar inte heller samhället. Mammor och pappor känner sina barns behov bättre än politikerna. Därför ska vi låta föräldrarna bestämma, säger Göran Hägglund, partiordförande för Kristdemokraterna i samband med beslutet på partifullmäktige.

Kristdemokraterna har under hösten 2011 och våren 2012 arbetat fram en ny familjepolitik som utgår ifrån den mångfald av önskemål, åsikter och livssituationer som svenska föräldrar företräder idag.

Tid för familjen – en barntidsreform

Utbyggd föräldraförsäkring med möjlighet till flexiblare uttag

– Antalet föräldrapenningdagar ska utökas med 30 stycken.
– 30 dagar ska kunna sparas och användas under hela barndomen.
– Grundnivån och lägstanivådagarna i föräldraförsäkringen ska höjas från 180 kr/dag till 250 kr/dag.
– Den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) samt den föräldrapenninggrundande inkomsten skyddas i tre år från barnets födsel.
– Föräldrarna ska ha rätt till tjänstledighet på heltid tills barnet fyller 3 år
– Alla dagar ska fritt kunna överlåtas mellan föräldrarna.

Barnomsorgspeng för egna barn

– Den barnomsorgspeng som idag finns för dem som tar hand om egna och andras barn i hemmet ska även ska kunna ges för enbart omsorg om egna barn.
– Kommunerna ska ge bättre information till föräldrarna om barnomsorgspengen och att den kan användas till förskola, pedagogisk omsorg eller omsorg om egna barn i hemmet.

Förbättrad kvalitet i förskolan

Sverige har i mångt och mycket en väl fungerande och utvecklad förskola. Då förskolans primära uppgift är att ta hand om barnen när föräldrarna själva inte kan, är det avgörande att kvaliteten i förskolan är av högsta klass.

– Det ska vara obligatoriskt för varje kommun att fatta beslut om maxtak för barngruppernas storlek.
– Införande av en oberoende kvalitetsuppföljning av förskolan.
– Föräldrar ska kunna få tillgång till öppna jämförelser av förskolor med viktiga nyckeltal.
– Maxtaxans utformning bör ses över med målet att koppla avgiften till vistelsetiden samt att avgiftstaket anpassas till kostnadsutvecklingen i förskolan.
– Det bör införas system för in- och utcheckning i förskolan.

Graviditetspeng

Kristdemokraterna vill införa en generell graviditetspeng under den sista månaden i graviditeten i syfte att öka tryggheten för gravida kvinnor.

Förbättrade förutsättningar för barn med särlevande föräldrar

Många barn med särlevande föräldrar skulle få betydligt bättre ekonomisk standard om föräldrarna samarbetade bättre i ekonomiska frågor som rör barnet. Kristdemokraterna vill att:

– Föräldrar som vill använda sig av Försäkringskassans transfereringssystem för underhållsstöd ska först kunna visa att de försökt nå en frivillig överenskommelse sinsemellan genom kommunens samarbetssamtal eller på liknande sätt.
– Om föräldrarna inte bor tillsammans, och barnet bor varaktigt ungefär lika mycket hos båda föräldrarna, ska barnbidraget kunna lämnas med hälften till vardera föräldern efter anmälan av endast en av dem.
– Reglerna för folkbokföring och för bidrag där folkbokföringen spelar roll ska ses över, med inriktningen att minska risken för konflikter mellan föräldrarna.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Familjen i fokus KD får med regering och SKL på mer till barn och unga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

maj 2012
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: