En bättre och tryggare spelmarknad

2012/04/24 at 05:40 Lämna en kommentar

Kristdemokraternas partistyrelse, där jag fått förtroende att bra med, har tagit fram förslag som regeringen nu delar. Utdrag från SR här:

Efter många års diskussioner har nu de fyra partierna i alliansregeringen hittat en gemensam linje kring vilken spelpolitik de vill driva. Kristdemokraternas partistyrelse har antagit ett program de andra partierna i stora drag är överens om.

Det handlar om att behålla de statliga monopolen på Vegasmaskiner och kasinon och beskatta och sätta regler för de utländska spelbolag som säljer spel till svenskar via internet.
Andreas Carlsson är spelpolitisk talesperson för Kristdemokraterna:
– Det finns i dag inte något skydd för de spelare som spelar på de här sajterna, det är därför vi behöver omreglera marknaden.
Det är alltså en åtstramning av det svenska så kallade spelmonopolet?
– Ja, eftersom det i dag är en vidöppen marknad på Internet, där den enskilde spelaren kan spela på sidor där bolagen inte tar något som helst ansvar för eventuella spelmissbruksproblem så behöver vi införa ett licenssystem där bolagen kan svara för de krav vi ställer upp, säger han.
I ungefär tio år har den svenska spelpolitiken varit hett omdiskuterad, med statliga monopol och ett statligt spelbolag i form av Svenska spel, som har bolagsstämma i dag.
EU-kommissionen har hotat att stämma Sverige för att utländska bolag diskrimineras, men inget har hänt.
Men nu har allianspartierna en gemensam linje, sedan Kristdemokraternas partistyrelse antagit ett spelpolitiskt program alla skriver under på, i stora drag.
Gustaf Hoffstedt, Moderaterna, säger att det är en viktig förändring när det gäller regeringens möjligheter att förändra spelsituationen i landet. Centerns Per Lodenius och Anna Steele i Folkpartiet är glada över att alla nu är överens.
Även Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har tagit ställning för de här idéerna som kan nå en bred enighet i riksdagen.
Och det handlar inte om en uppluckring av spelmarknaden, utan i stället en åtstramning där monopolen behålls men där man också vill sätta regler för, och beskatta, spelbolag på Internet.
Danmark anges som förebild, 38 bolag har sökt licens och skatten ska vara 20 procent av bolagens vinst.
En känslig fråga är vad som ska hända med Vegasmaskinerna, kan staten behålla dem i krogmiljö där gästerna dricker alkohol.
En annan, om staten ska hindra folk från att spela hos andra än licensierade bolag, genom att blockera IP-adresser och betalningsförmedlingar.
Helst inte, bara om systemet inte fungerar annars, tycker Andreas Carlsson.
– Då skulle man möjligen kunna ha någon form av IP-blockering.
Det kan bli så?
– Det kan bli så men huvuddragen i vårt förslag är inte IP-blockering och kreditkortsspärr. Vi tror inte att det är en framkomlig väg, säger Andreas Carlsson.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Framåtanda och initiativkraft Leksingar värderar familjen högst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

april 2012
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: