KD valfråga går fram för äldres rätt att åldras tillsammans

2012/04/19 at 14:52 Lämna en kommentar

Rätten att få åldras tillsammans – KD politik blir regeringens gemensamma?!?

I lagrådsremissen föreslås en ändring i socialtjänstlagen som slår fast att äldre människor, som varaktigt har levt och sammanbott, ska kunna fortsätta att leva och bo tillsammans även när den enes behov kräver boende i en särskild boendeform för service och omvårdnad för äldre människor.

Det är skälig levnadsnivå att kunna fortsätta sammanbo med sin make eller sambo oavsett om personerna har olika omsorgsbehov.

Möjligheten att utnyttja denna rätt är självklart frivillig. Och rätten gäller under förutsättning att paret dessförinnan varaktigt har sammanbott eller om den ena parten redan bor i ett särskilt boende, att paret dessförinnan varaktigt har sammanbott.

Det är viktigt att få känna trygghet, värdighet och gemenskap för alla som blir äldre och behöver omsorg. Äldreomsorg är inte bara omvårdnad och medicinskt omhändertagande – det handlar också om att äldre personer ska få hjälp och stöd att fortsätta leva sitt liv som de vill.

Många äldre par har levt ihop ett helt liv och vill förstås göra det till livets slut. När den ena maken får så stora omvårdnadsbehov att en flytt till ett äldreboende blir nödvändigt händer det att vissa kommuner nekar livskamraten att flytta med. För de som drabbas av den typen av kommunala beslut uppstår helt naturligt stor oro och förtvivlan.

För makar och sambor som bott och levt ihop är det inte alltid en självklarhet att få sammanbo i ett särskilt boende. Även om allt fler kommuner beslutar om eller inför riktlinjer om en s.k. parboendegaranti i äldreomsorgen, anser vi att det även behövs en bestämmelse som säkerställer en sådan möjlighet.

• Förslaget bidrar till ökad trygghet, minskad oro och bättre hälsa hos äldre par när behoven av service och omvårdnad ökar. Det skulle dessutom öka valfriheten för den enskilde personen, makar och sambor.

Jag är glad att vi Kristdemokrater fortsätter skapa ett samhälle med både värdighet och valfrihet, inte minst för att alla som vill ska få möjligheten att åldras tillsammans

Sakarias Winberg (KD)
ers. Ledamot Partistyrelsen

Entry filed under: Uncategorized.

KD politik blir Verklighet för barnens skull Framåtanda och initiativkraft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

april 2012
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: