Maten slängs i Sverige medan människor svälter i världen

2012/04/04 at 05:32 Lämna en kommentar

Under ett besök i en av Leksands kommuns förskolor påmindes jag inte bara om den fantastiska insats som personalen gör för alla våra barn som varje vardag går till förskolan. Det som jag också fick med mig från en av Leksands förskolor var hur vi hanterar maten.

Drygt 1 miljarder människor i världen lever i extrem fattigdom (under 1,25 dollar per dag). Trotts att vi tillsammans med gemensamma krafter närmar oss Milleniemålens första delmål att utrota fattigdomen så har den ekonomiska utvecklingen de senaste åren försvårat för människor att få äta sig mätta. Bara i Europa, en av de rikare delarna i världen, så finns 18 miljoner européer som inte kan äta sig mätta varje dag.

Tillbaka till förskolan i Leksand med två avdelningar och totalt 28 inskrivna barn. Under lunchen jag var med och åt räknade jag att det vart 23 korvar över efter måltiden plus potatismos och olika sallader. Allt som blir över slängs. Jag såg alla förskolor framför mig och insåg att om det idag varit lika mycket mat över i alla Leksands förskolor så skulle cirka 600 korvar plus mos och sallad slängas.

 Jag vände mig till kostpersonalen som förklarade att måndagens lunch lagas efter hur vi föräldrar sagt att våra barn ska vara närvarande på förskolan, det låter fullt rimligt. Hon sa att bara jag vet uppkomna förändringar vid 0730 samma dag så kan jag rätta mig efter det. Jag insåg då att vi behöver hjälpa varandra att få till ett enkelt system som gör att frånvaro alltid anmäls samt att all frånvaro som anmäls från föräldrar på ett enkelt sätt når alla berörda parter.

Mitt mål med denna text är att vi får upp ögonen för vikten av att inte slänga maten i soporna. Matsvinnet i Sverige motsvarar 2 miljoner ton CO2. Slöseriet i Europa och USA motsvarar mat för världens hungriga tre gånger om. Utöver det jag såg på förskolan så kan jag bara gå hem till mg och tänka på att planera inköpen bättre, titta i kylen före inköp, lukta och smaka före jag slänger, återanvända rester och när jag går ut och äter fråga om ”doggy bag” om jag inte kunnat äta upp all mat.

 Både förskolepersonalen och kostpersonalen i Leksand gör ett fantastiskt arbete. Jag hoppas vi tillsammans som enskilda personer, som föräldrar och familjer antar utmaningen. För inte vill vi vara med i en kedja som gör att hälften av all mat som produceras försvinner från jord till bord?!?

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Ta emot främlingen som om det vore din broder Min önskan inte alltid andras verklighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

april 2012
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: