Kvinnors kroppar är inga handelsvaror

2012/03/16 at 11:49 Lämna en kommentar

I veckan har frågan om surrogatmödraskap varit uppe på dagordningen. Detta efter att riksdagens socialutskott tagit ett så kallat utskottsinitiativ med syfte att tillsätta en förutsättningslös utredning om surrogatmödrar i Sverige.

Vi kristdemokrater vill vara tydliga med en sak: Barn är inte någon rättighet, och inte någonting man bara kan beställa. Surrogatmödraskap medför en tydlig risk att surrogatmodern görs till medel för andra människors behov. Risken för exploatering av socialt och ekonomiskt utsatta kvinnor är uppenbar. Därför säger vi nej till den utredning om surrogatmödraskap som Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu driver igenom.

I riksdagen har vi, kanske något oväntat, även fått stöd från Vänsterpartiet, och så sent som i måndags lanserades samarbetet Feministiskt nej till surrogatmödraskap, med organisationer som Ung Vänster, Sveriges Kvinnolobby och ROKS som initiativtagare. Det finns alltså en samsyn mellan sinsemellan väldigt skilda politiska inriktningar om att surrogatmödraskap är just en form av kvinnohandel. De partier som nu öppnar upp för detta även i Sverige tar på sig ett mycket stort ansvar.

Utöver risken för exploatering av socialt och ekonomiskt utsatta människor ser vi även risker för barnet. Det finns tyvärr flera exempel på att barn dragits in i smärtsamma konflikter mellan de tänkta föräldrarna och surrogatmodern. Vad händer om någon av parterna ångrar sig? Dessutom medför varje graviditet medicinska risker. Om en skada uppkommer i en situation med en surrogatmamma, vem bär då ansvaret för denna? Av just dessa skäl har socialdemokratiska tidigare regeringar varit motståndare till surrogatmödraskap. Att Socialdemokraterna nu har bytt fot är beklagligt.

Utgångspunkten för vårt resonemang bygger på hänsyn till människans värdighet och integritet. Människan är enligt kristdemokratisk syn ett mål i sig. Ingen annan människa får äga henne eller använda henne som ett medel. Mot den bakgrunden är vår position i fråga om surrogatmödraskap fullkomligt självklar. Kroppar är inte handelsvaror.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Passagerare ställde sig upp, deras civilkurage fick polisen att vända Malmö, hu kan ni rösta på en per(s)on som föraktar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

mars 2012
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: