Framtidens skola där alla får tillgång till utmaning och måluppfyllelse

2012/02/21 at 21:39 Lämna en kommentar

Den svenska skolan håller internationellt sett hög standard. Det är däremot mer än en stor utmaning att vända den negativa spiral som gör att vi halkar efter. Det handlar inte bara om i förhållande till oss själva utan även i förhållande till andra. Kanske att den främsta anledningen att så många av de länder som tidigare kallades för utvecklingsländer har lagt i 5ans växel och kör med full fart fram.

Det finns så mycket som vi kan utveckla och utforska. Så många delar i livet innehåller så mycket mer än vad vi idag kan tänka och förstå – tur är väl det?!?

Som jag tidigare påpekat och som jag blir mer och mer övertygad om så kommer mycket att avgöras hur vi som vuxna klarar av att engagera oss i och för våra barn och ungdomar. Det blir så påtagligt, den skillnad som idag råder inte bara mellan olika föräldrar i vårt land utan främst mellan oss och de barn och ungdomar som hela släkten sluter upp kring för att möjliggöra skolgången och för att underlätta så att barnen når målen och når längre än den tidigare generationen gjort.

Ungdomsarbetslösheten är en större börda och ett större bekymmer än vad vi idag kanske vill erkänna. Det är ju lättare att sopa under mattan. Jag hoppas inte att det är det vi gör men helt klart behöver vi ta tag i flera olika utaningar för att våra barn och ungdomar ska kunna stå starka i den internationella konkurens som finns och som kommer bli än mer tydlig i tider som väntar. Det handlar inte om att stå stark mot att någon annan ska stå svag, det handlar mer om att utrustas så att vi tillsammans med våra systrar och bröder kring hela vår jord kan leva tillsammans och sida vid sida i harmoni. Att vi med hänsyn både till varandra, till djuren och naturen lever hållbara liv.

Vi har aldrig varit så materiellt sätt rika som idag. Ändå är det så många som mår dåligt. Det finns allt för många som lever i svåra ekonomiska situationer, mycket pga. att vi inte lyckas fördela bättre mellan oss men kanske framförallt för att vi inte varit tillräckligt kreativa med att uppmuntra entreprenörer och företag. Vi behöver ompröva hela vårt sätt att tänka ring näringspolitik och företagande, det måste börja redan i skolan.

Jag hoppas att alla lärare i Leksand inte bara ska få höra att vi vill prioritera kvalité före kvantitet. Mitt mål är att varje lärare och elev ska känna, se och förstå att vi gör allt för att de ska få så goda förutsättnignar som möjligt att nå målen, må bra och få utrymme att utmanas efter sin förmåga. Det spelar ingen roll hur många ord jag får ut vare sig här eller i andra sammanhang – kommer vi inte fram med en politik där ni är övertygade om, där ni både känner, ser och vet att vi gör allt för kvalitetsstärkning, så har vi misslyckats.

Det finns för mycket av underlag för att vi ska kunna skylla ifrån oss ansvar. Vi fortästter arbeta för en skola i Leksand där elever och lärare, ledare och övrig personal tirvs, mår bra och får utrymme att växa och utamnas alltid efter sin egen förmåga. För en trygg och utvecklande framtid är den bästa investeringen i våra barn och ungdomar. Ingen är överflödig i det sammanhanget allra minst föräldrar men inte heller lärare och den vuxen värld som finns runt varje barn. Tillsammns skapar vi förutsättningarna för barnen och ungdomarna att bygga framtidens samhälle.

 

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Leksand fortsätter framåt Sveriges nya prinsessa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

februari 2012
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: