hur mår vi?

2012/01/10 at 08:00 Lämna en kommentar

Mycket har blivit bättre. Sverie är ett land som står starkt ekonomiskt gämfört med stora delar av världen. De senaste åren har blivit mer pengar i plånboken och det ökar friheten framförallt för de med lägst marginaler. Samtidigt har vi sedan 2003 sett en ökning av antalet barn som av olika anledningar tar sitt eget liv. Före 2003 var det ungefär 20 barn per år. Efter 2003 kan vi se att antalet nu är i genomsnitt ca 30 barn per år. Siffror från Socialstyrelsen.

Att vi har en ekonomisk välfärd som står stark i konkurens med andra länder är klart, det glömst dock ofta bort, eller så framförs olika klagosånger just för att ekonomisk välfärd inte ger svar på alla frågor. Vad hjälper det barn och ungdomar att pengar finns tillgängliga när ångesten tränger på? Orsakerna kan vara lika många som antalet barn. Det finns dock anledning att samtala om dessa svåra frågor. Det är orimligt att barn och ungdomar drabbas så att man tvingas vårdas för ”avsiktigt självdestruktiv handling”, att det är etttusen trehundra per år gör inte saken bättre. Vi har alla ansvar för att barn och ungdomar ska växa upp och må bra, vi behöver hjälpas åt. Ensam är inte stark.

Fyra av fem barn 0-17 år som vårdas på sjukhusen för ”avsiktligt självdestruktiv handling” är flickor. Varför?

I sammanhang brukar någon säga att det är för stor press i skolan. Det märkliga med detta är att många killar säger sig må bra och har dåliga skolresultat. Medan tjejerna uppger att de mår dåligt men har bra skolresultat. Det är kanske mer kompliserat. I några Norrlandslän hade man gjort undersökning som visade att killar i nian hade kanske ont i axlarna (skotekörning?). Senare åkte dock tjejerna iväg och utbildade sig. De många killar som var kvar hade relativt hög självmordsfrekvener. Kanske inte var lika roligt att köra skoter när brudarna drog till stan?

Skolan är en viktig plats för barn och ungdomars uppväxt. Det är därför det är så viktigt att hela skolan genomsyrar den värdegrund som skollagen bygger på. Det ska vara naturligt för alla, både elevr och lärare att komma till en arbetsplats där man trivs och mår bra. En gemensam värdegrund som lägger goda förutsättningar för en välfärd där vi kan färdas väl tillsammans på livets skolväg. Att behandla andra som vi själva skulle vilja bli behandlade. Att söka vår nästas bästa och skapa en miljö där det finns tid för samtal, tid för varandra. För att lyckas så behöver vi stärka lärare. Uppvärdera yrke, lärare har en ofantligt viktig roll och vi som gått ut ur skolan kan alla peka på när lärare varit till nytta och när vi uppfattar att det fungerat smre. Jag vill skapa förutsättningar för skolan som gör att de lärare vi har ska både känna, tycka och veta att vi gör allt för att stärka deras situation och att vi som arbetsgivare tar ansvaret att stötta, fortbilda, lyssna, förstå och agera.

Det går inte att tala om barn utan att nämna familjen. Familjen är den första naturliga lilla gemenskapen som ett barn kommer till. Familjerna är den viktigaste stenen i samhällsbygget. Det är oerhört provoserande för några att läsa detta, men det är min övertygelse. Ingen familj är perfekt, men alla familjer betyder så otroligt mycket för oss alla. I de flesta fall fungerar familjer, i andra fall fungerar de inte. Vi som medmänniskor och som samhälle ska inte vara långt ifrån att hjälpa och stötta. Vi ska inte vara sena att agera när vi ser att saker inte står rätt till, det gäller inte minst barns och ungdomars uppväxt. Jag kommer fortsätta tala mig varm för fungerande familjer, jag har på olika sätt fått se betydelsen av detta. Familjen är viktig och värd att prioritera.

Fritiden är en annan betydelsefull del i vår uppväxt. En del av fritiden är strukturerad i föreningsform och andra aktiviteter är mer av spontan karaktär. Under år 2011 var det flera olika Svenska profiler som berättade om negativa upplevelser inom idrottsvärlden. Dessa berättelser har öppnat dammluckor och gör att vi har ett intensivt samtal även inom föreningslivet som är värdebaserat. Det viktiga är inte att samtalet är intensivt utan att det får leva och leva med oss hela tiden.

När jag talar om skolan, familjen och fritiden/föreningslivet så gör jag inte det utifrån en bild av att de isolerade skulle vara orsak till självdestruktiva beteenden hos våra barn. De är dock viktiga delar i barns uppväxt. Jag tror vi ska våga låta vår fantasi flöda så at vi kan hitta nya verktyg som hjälper oss i vårt gemensamma uppdrag – barn och ungdomar ska få växa upp och må bra i vårt land.

Visst har mycket bklivit bättre. Vi är glada över mat och kläder, en säng att sova i och tak över huvudet. Men är det märket på maten och kläderna, namnet på min säng eller vilket typ av tak jag har på mitt hus som gör mig mer eller mindre glad? Det finns större värden en en plattare tv på väggen eller fetare fälgar på bilen. I gemenskapen med vår nästa kan vi tillsammans växa. Jag ser en satsning på relationslinjen som en viktig del för ett samhälle som vill leva och må bra.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Var det vatten du använde vid tandborstningen i morse? Säkra kvalité och ta ansvar för ekonomi i landstinget Dalarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

januari 2012
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: