Var det vatten du använde vid tandborstningen i morse?

2012/01/04 at 08:21 Lämna en kommentar

Med anledning av en artikel som den kristna dagstidningen Dagen publicerade idag ställer jag frågan till dig. Artikeln går att läsa här http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=292383 och handlar om en kvinna från Pakistan som konverterat från islam genom att ha bekänt Jesus som Herre och låtit döpa sig.

I våras besökte jag Pakistan. Det är ett land där de kristna har det tufft, det finns andra grupper i detta land och i andra länder som också har det svårt. Med detta sagt vill jag beskriva vad jag såg. Med min familj besökte vi släkt och vänner. Då de är kristna har de inte rätt att jobba med vad som helst så kristna ofta anses vara smuts. De arbeten som ofta utföres av kristna är jobb som andra inte vill ha samt arbeten inom vården då det är arbete där man kommer i kontakt med blod vilket hos stora delar av majoritetsbefolkningen anses vara fel.

Under den vecka vi var i Lahore, Pakistan så sköts minoritetsministern till döds. Detta för att han (enda kristna i regeringen) valt att ställa sig upp och säga ifrån. Anledningen till att han stod upp och talade ut var att en kvinna (kristen) anklagades för att ha druckit ur ett glas som sedan en muslimsk man drack ur. Kvinnan skulle dödas enligt omgivningen, då steg en annan muslimsk man fram och försvarade kvinnan, han mördades. Minoritetsministern steg då fram och sa att nu får det vara nog med dessa dummheter, då sköts han. Detta är en beskrivning från en verklighet som är väldigt främmande för oss här i väst.

Kvinnan i artikeln har bestämt sig för att själv tro som hon vill. Det val hon gjort är inte konstigt i vårt land, hade med stor sannolikhet inte uppmärksammats överhuvudtaget. I Pakistan är detta dock ett beslut som innebär hot och förföljelse. Att i denna kontext välja att som svensk myndighet fråga kvinnan vilken kyrkofamilj kyrkan hon blev döpt i tillhör är märklig. Jag har respekt för att migrationsverket har en svår uppgift, men det måste finnas bättre kunskap om hur olika grupper i världen har det och vad som är relevant att fråga om.

Skulle någon frågat mig idag om vad vattenkällan heter som vattnet kommer ifrån hemma hos mig skulle jag inte kunna svara, innebär det då att det inte är vatten jag får ur kranen? Självklart inte.

Skulle någon fråga Zlatan ifrån vilket land fotbollarna var tillverkade som han använde vid senaste matschen så skulle ett ? som svar inte betyda att det inte var fotboll han sparkade på.

Artikeln visar på att vi behöver påskynda arbetet med att uppdatera handläggare på migrationsverket. Ge kunskap om olika gruppers svårigheter i världen. Att inte ha kunskap är en förklaring men inte ett försvar. Våra myndigheter ska grunda sina beslut på adekvat information, då krävs kunskap att ställa relevanta frågor.

Vet du vart vattnet kommer ifrån som du använde på morgonen när du borstade tänderna? Är svaret Nej så kanske det inte var vatten du använde ; )

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Spännande år 2011 hur mår vi?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

januari 2012
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: