Irens tankar från klimatmötet

2011/12/12 at 12:55 Lämna en kommentar

– Klimatförhandlingarna var mycket nära att sluta i fritt fall, nu står vi på en bräcklig plattform som vi kan arbeta vidare från i klimatförhandlingarna. Ambitionen är låg men dock har vi nu ett avtal att utgå från vilket är en stor vinst.

Det säger Irene Oskarsson riksdagsledamot och klimatpolitisk talesperson för Kristdemokraterna efter att hon kommit hem från klimattoppmötet i Durban.

– Toppmötet innebar många väldigt starka möten med människor från fattiga länder som redan idag fått se och ta konsekvenserna av klimatförändringar. Samtidigt är erfarenheten av den sista intensiva förhandlingsfasen att ”många små klarar en stor”. EU, ö-nationerna och de fattigaste utvecklingsländernas gemensamma arbete gav resultat. Det samlade trycket från de drygt 120 länder som enats om en fortsättning för Koyto-avtalet kunde till slut förmå de stora utsläppsländerna att gå med. Nu gäller det för fortsättningen att hålla samman denna konstellation och sätta tryck på framförallt Kina, USA men även på Indien.

– Den största framgången var att nu finns verktygen för att sätta Den Gröna Klimatfonden på banan. Det kommer också att kräva att länder tar sitt ansvar och fyller den med resurser vad det lider. Även på skogsområdet gjordes framsteg om än inte så stora som kanske var väntat arbetet med att skapa regelverk och resurser till REDD+ arbetet tog några steg framåt.

– Summeringen för min del blir. Tack vara skickliga förhandlare inte minst från Sverige och EU undveks ett total fiasko. För att komma överens om en långsiktig färdplan mot 2050 återstår mycket. Att man inte kan få till stånd ett globalt avtal förrän år 2020 gör att varje nation måste ta ett stort egenansvar utan avtal i ryggen om världen ska klara att inte passera två gradersmålet. Risken är att världen måste förbereda sig på klimatförändringar med temperaturhöjningar, vilket kommer att drabba utvecklingsländerna hårdast. Sverige måste därför precis som i Durban fortsätta att på alla fronter driva på processen, avslutar Irene Oskarsson.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Hägglud ryter till, tack! Öka kvalite i förskolan, mer tid med barnen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

december 2011
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: