Grattis kommunsverige till ett barnvänligare samhälle!

2011/11/13 at 19:09 Lämna en kommentar

Jag gläds, tillsammans med alla sveriges kommuner och landsting till att SKL beslutat om ett mer barnvänligt Sverige. Här kan ni läsa tankarna bakom den motion som SKL antog förgående vecka och som Birgitta Södertun från Skåne yrkade bifall till:

Sveriges framtid hänger på hur vi tar hand om våra barn och unga. Och ja, utifrån många perspektiv är Sverige ett barnvänligt land. Rent materiellt har barn och unga aldrig haft det så bra som nu. Mödra- och barnhälsovård håller världsklass. Tillgången till undervisning och barnomsorg, men också meningsfulla fritidsaktiviteter, är god.

Trots detta finns problem. Problem som delvis, men långt ifrån enbart, kan kopplas till ekonomi.
I den offentliga debatten lyfts alldeles för sällan fram att många barn och unga är fattiga på tillit och nära, stabila och kärleksfulla relationer.

Unga slås ut på grund av rotlöshet, osäkra hemförhållanden, brister i skolan, svårigheter att få jobb och bostad, och hamnar inte sällan tidigt i bidragsberoende. Det är allvarliga och verkliga problem och en utveckling som ingen kan blunda för.

Vi ser att den psykiska ohälsan ökar. Utskrivningen av antidepressiva läkemedel till barn och unga har ökat med omkring 30 procent på bara några år. Självmordsförsöken bland unga har ökat med drygt 40 procent de senaste tio åren. Ungefär 50 000 barn lever i skräck för att tvingas möta sina mobbare i skolkorridoren.

I frånvaron av fungerande gemenskaper, dras unga till kriminella gäng för att få bekräftelse. Rotlöshet, brist på närvarande vuxna, utsatthet, arbetslöshet och etableringssvårigheter följer i spåren.

Barns och ungas uppväxtvillkor är och ska vara något som engagerar. Ofta handlar det om att skapa goda förutsättningar för samverkan mellan det civila samhället och politiken. Men också om samverkan mellan olika offentliga aktörer. Barn och ungas uppväxtvillkor berör i princip alla politikområden, allt från socialpolitik och skolpolitik till rättspolitik och arbetsmarknadspolitik.

Vi har skrivit motionen till kongressen då SKL har en unik möjlighet att kunna fånga upp utvecklingstendenser, sprida kunskap och ge goda exempel på hur kommuner, landsting/regioner kan arbeta med insatser för barn och unga inom olika områden. Vi tackar för det positiva svaret och ser fram emot att barnperspektivet ytterligare integreras i alla områden vi ansvarar för lokalt. Detta för barnen och framtidens skull.

Jag yrka bifall till styrelsens förslag att bifalla motionen å den kristdemokratiska gruppens vägnar.
Birgitta Södertun

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Vad är ett liv värt? Elever, föräldrar och glögg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

november 2011
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: