Gadaffieran är över

2011/10/20 at 14:52 Lämna en kommentar

– Nyheten om Gadaffis död innebär att en era är över. 42 år av mord, förtryck och förföljelse är slut. Det bästa hade förstås varit om Gaddafi hade ställts inför rätta för sina brott mot mänskligheten men det viktiga nu är att stödja Libyens folk och arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter, säger Desirée Pethrus, Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson, i en kommentar.

-Gadaffi har under sina år vid makten styrt Libyen med järnhand. Mänskliga rättigheter har kränkts i en enorm omfattning. Den egna befolkningen har förföljts och förtyckts. Lönnmord på oppositionella har varit vanligt. Yttrandefrihet har det inte funnits tillstymmelse till. Förbuden mot att starta partier och mot att tala med utlänningar har varit ett sätt att styra folket för sina egna intressen

-Nu börjar den svåra vägen för Libyens folk som inte har fått praktisera demokrati i över fyrtio år. Sverige, EU och FNs medlemsländer har en viktig roll att stödja Libyens folk och arbeta för utveckling, trygghet och att mänskliga rättigheter inte kränks.

-Vi måste kräva att mänskliga rättigheter hålls främst. Att fria och rättvisa val kan hållas, att partier och civilsamhälle får en chans att verka, att yttrandefrihet blir en självklarhet med en fria och oberoende medier. Vi måste stödja ett rättssäkert samhälle där människor inte fängslas för sina politiska eller religiösa övertygelse.

– Omvärlden har också ett moraliskt ansvar för de kontakter som tagits med regimen. Många har legitimerat Gadaffi och samarbetat med honom. Idag hoppas vi naturligtvis att Libyen ska gå mot demokrati. Världens länder måste ställa tydliga krav på Libyens nya regim.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Partiledardebatt SVT2 söndag den 9 Oktober lyssnarmöte, ungdomar väljer KD frågor, barn och ungdomar viktigast!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

oktober 2011
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: