KD vann gehör, nu satsar regeringen på ekonomiskt utsatta familjer!

2011/09/16 at 04:57 Lämna en kommentar

Kristdemokraterna har fått igenom sitt förslag om att höja ersättningen till de mest ekonomiskt utsattta familjerna och unga vuxna. Det är roligt att det jag själv varit med och arbetat fram i en av Partistyrelsen utsedda arbetsgrupper inför valet nu har blivit Svensk regeringspolitik : ) Viktigt besked till alla barnfamiljer med små marginaler, främst till mammor med låg inkomst som får ta största ansvaret för sina barn. Här nedan kan du läsa hur reformen ser ut i detalj:

REFORM FÖR EKONOMISKT UTSATTA – HÖJNINGAR INOM BOSTADSBIDRAGET
Satsningen innebär
Reformen består av tre delar:

1) Höjt bostadsbidrag för barnfamiljer i form av höjt särskilt bidrag för hemmavarande barn,
2) Höjt bostadsbidrag för barnfamiljer i form av en sänkt nedre gräns för bostadskostnader (s.k. golvsänkning), och
3) Höjt bostadsbidrag till unga utan barn i form av att den procentuella ersättningen för deras bostadskostnader höjs.

Ang. 1): Höjningen av det särskilda bidraget (som kan beskrivas som ett inkomstprövat barnbidrag som finns inom ramen för bostadsbidrag), aviserades i BP11 förra året och innebär att det särskilda bidraget för hemmavarande barn höjs med 350 kr (till 1 300 kr/månad) för ett barn, med 425 kr (till 1 750 kr/månad) för två barn, och med 600 kr (till 2 350 kr/månad) för tre eller fler barn. Syftet med höjningen är att stärka ekonomin för de barnfamiljer som har den sämsta ekonomin.

Ang. 2): För att ytterligare stärka ekonomin för de barnfamiljer som har låg ekonomisk standard, föreslås att den nedre gränsen för vilka bostadskostnader som är bidragsgrundande sänks. Barnfamiljer med bostadsbidrag får i dag inget bidrag för bostadskostnader upp till 2 000 kronor. Den nya gränsen blir med förslaget 1 400 kronor. Den nya gränsen för bostadsbidrag gäller även för föräldrar som är under 29 år och som enbart har barn som bor tidvis hos sig. För de barnfamiljer som med anledning av förslaget inte längre kommer vara berättigade till ekonomiskt bistånd minskar marginaleffekterna. Detta beror på att marginaleffekten är betydligt lägre inom bostadsbidraget än ekonomiskt bistånd.

Ang. 3): För att stärka ekonomin för unga utan barn som är under 29 år som uppbär bostadsbidrag föreslås att den procentuella ersättningen för deras bostadskostnader höjs. Unga med bostadsbidrag får i dag en ersättning som motsvarar 75 procent av bostadskostnader mellan 1 800 kronor och 2 600 kronor, och 50 procent av bostadskostnader mellan 2 600 och 3 600 kronor. Den nya procentuella ersättningen föreslås i stället bli 90 respektive 65 procent av bostadskostnaden. Förslaget bedöms minska marginaleffekterna något för berörda unga genom att färre blir beroende av ekonomiskt bistånd, där marginaleffekterna är högre än i bostadsbidraget.
Satsningen införs
Alla tre förslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2012.
Kostnader
Den sammanlagda satsningen inom bostadsbidraget beräknas till 1,23 miljarder kronor per år. Anslaget för bostadsbidrag höjs med motsvarande belopp. Förslagen kommer att medföra en mindre ökning av administrationskostnaden hos Försäkringskassan, vilken regeringen tillskjuter medel för (3 miljoner kr).

Ang. 1): Kostnaden för att höja det särskilda bidraget beräknas uppgå till 710 miljoner kr/år. Samtidigt innebär det att kostnaderna för bostadstillägg till pensionärer och sjukersättning minskar med 49 mil­joner kr och kommunens kostnader för försörjningsstöd minskar med 90 miljoner kr. Nettokostnaden för förslaget beräknas därför bli 571 miljoner kr.

Ang. 2): Kostnaderna för förslaget om sänkning av den nedre gränsen för vilken bostadskostnad som är bidragsgrundande, beräknas till 446 miljoner kronor årligen.

Ang. 3): Kostnaderna för ett höjt bostadsbidrag till unga utan barn beräknas till 74 miljoner kronor årligen.
Satsningens omfattning och konsekvenser
Ang. 1): Förslaget att höja det särskilda bidraget för hemmavarande barn innebär att fler hushåll kommer att kunna uppbära bostadsbidrag. Omkring 12 000 hushåll som tillkommer.

Ang. 2): Förslaget om sänkning av den nedre gränsen för vilken bostads­kostnad som är bidragsgrundande når alla barnfamiljer med bostads­bidrag, knappt 510 000 personer. Av samtliga ensamstående med barn är det drygt 35 procent som berörs av förslaget. För ensamstående med barn innebär förslaget en höjning av bostadsbidraget med 300 kr/månad.

Ang. 3): Förslaget om höjt bostadsbidrag till unga utan barn omfattar alla dessa som har bostadsbidrag, knappt 45 000 personer, och den genomsnittliga höjningen av bostadsbidraget blir 120 kr/månad.
Ekonomiska konsekvenser – typfall
Satsningarna inom bostadsbidraget innebär exempelvis för en ensamstående för­älder med ett barn, en hyra på 5 780 kr/månad och en bidragsgrundande inkomst på 140 000 kr, ett bostadsbidrag på  2 800 kr/månad vilket är 600 kr mer i månaden jämfört med dagens  2 200 kr/månad. Av den sammanlagda höjningen avser 300 kr ett högre särskilt bidrag för hemmavarande barn, och 300 kr avser den s.k. golvsänkningen för vilken hyra som berättigar till bostadsbidrag. För exempelhushållet innebär förslagen att bostadsbidraget ökar med 7 200 kr/år.

För en student under 29 år med fullt studiemedel (bidrag och lån) och en hyra som överstiger 3 600 kr/månad innebär satsningen en höjning med 200kr/månad. Med dagens regler är bostadsbidraget 1 100 kr/månad för nämnda hushåll och med förslaget ökar det till 1 300 kr/månad. För exempelhushållet innebär det att bostadsbidraget sammanlagt ökar med  2 400 kr/år.

Ovanstående beräkningar avser bruttoeffekter. Om hushållet uppbär försörjningsstöd kan höjningen bli mindre eftersom försörjningsstödet avräknas per krona mot den norm som gäller för hushållets storlek.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Fyra miljoner till säkerhet för den judiska minoriteten Störst i Europa år 2011, störst i Sverige år ????

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

september 2011
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: