Stoppa hungerskrisen på Afrikas horn, använd civila samhället!

2011/07/26 at 08:33 Lämna en kommentar

11,3 miljoner människor behöver matbistånd på grund av torkan på Afrikas horn (som omfattar Somalia, Kenya, Djibouti och Etiopien). FN:s livsmedelsprogram förklarade i onsdags (20.7 2011) Afrikas horn som en nödsituation, krisen höjs till den högsta nivån som tyder på en allvarlig oro över en möjlig utbredd förlust av liv.

Den svåra torkan och de höga matpriserna samt konflikter gör att fler och fler människor har svårt att överleva.

Krisen har utvecklats till en fullskalig nödsituation när det gäller brist på mat och näring på grund av att krisen har ett stort omfång och att det är svårt för hjälporganisationer att nå alla områden som drabbats. Därför måste vi snabbt trappa upp biståndet till området.

FN:s livsmedelsprogram planerar bland annat att transportera högenergikex samt näringsrika kompletterande livsmedel, till barn och gravid, via flygtransport till strategiska platser i Somalia. Där distribueras de sedan av internationella och lokala icke-statliga organisationer som är aktiva i området. Operationen med att mobilisera kompletterande livsmedel till barn i nödsituationen på Afrika horn kan komma att bli den största någonsin. De kompletterande livsmedlen är mycket effektiva vid behandling av undernäring av ett barns första 1000 dagar.

I den rådande situationen så kommer svensk humanitär politik att prövas. Utöver de insatser som FN berättar om är det nödvändigt att använda kanaler som endast det civila samhället har haft möjlighet att bygga upp under en lång tid. För egen del är jag övertygad om att effektiviteten ökar när det civila samhället, ideella organisationer är med och fördelar insatserna på plats. Föreningar så som lokala rödakorset klubbar, kyrkor och andra har en lokalkännedom som varken regionala eller nationella företrädare har.

Efter samtal med flera företrädare för olika bistondsorganisationer så är den samlade bilden att oron ökar över försämrade möjligheter till goda och breda humanitära insatser då SIDA väljer att i allt högre grad fördela pengar mer ensidigt än tidigare.

Jag hoppas att dessa företrädare har fel i sak, så att de humanitära insaterna är så goda och breda som möjligt så att så många människor i Afrikas Horn får det livsnödvändiga stöd som nu kommer att vara avgörande för fortsatt liv och hälsa.

Om företrädare jag samtalat med har rätt ökar min oro för att förutsättnignarna för en god och bred humanitär insats inte är så god som den skulle kunna vara, då riskerar vi genom politiska beslut att inte uppfylla de mål vi har med insatserna, nämligen att rädda liv och främja hälsa.

Entry filed under: Uncategorized.

en sorgens dag Kampen fortsätter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

juli 2011
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: