barnen viktigast, stöd föräldrarna!

2011/06/23 at 10:55 Lämna en kommentar

Vårdnadsbidraget är positivt utifrån valfrihetsaspekt, men ger för lite utrymme och erbjuds för få då det idag är endast ca 100 kommuner som erbjuder småbarnsföräldrar möjlighet att vara mer tillsammans med sina barn när de är små.

Då kvinnor oftare är hemma längre med barnen i nuvarande föräldraförsäkring så har vårdnadsbidraget nyttjats procentuellt sett mest av kvinnor. Utifrån ett jämställdhetsperspektiv kan det vara en nackdel men utifrån föräldrars valfrihet måste det ses som en seger för varje person som väljer att nyttja det, det är inte påtvingat någon. Dessutom är det idag mer jämställt än den vanligaste formen av barnomsorg, förskolan. I förskolan arbetar nästan uteslutande kvinnor.

Nytt verktyg som kan ersätta vårdnadsbidrag
Även då Leksand är den sensate kommunen i Sverige som beslutat att erbjuda kommunalt vårdnadsbidrag så vill jag tillsammans med många andra se nya verktyg. De ekonomiska aspekterna måste stärkas och enligt mitt sätt att se på det ska nivån jämställas med den kostnad som kommunerna har för en förskoleplats.

Vårdnadsbidraget i sin nuvarande tappning är en reform som använts av tusentals föräldrar, och det har verkligen uppfyllt sitt syfte: att ge föräldrar mer tid med sina barn. Utifrån tidigare opinionsundersökningar vet vi också att svenska folket är positivt till vårdnadsbidraget.
Men för många har vårdnadsbidraget inte varit ett alternativ. Ändå visar exempelvis en undersökning från Stockholms stad att många föräldrar vill skjuta fram förskolestarten tills barnet fyllt 2 år.

Idag finns möjlighet att ordna pedagogisk omsorg och vara ansvarig för omsorgen om andras barn, men inte bara om sina egna, varför? Vi tycker att synsättet på familjer och barn är förlegat, en syn som säger att samhället och andra vuxna bättre sköter barn än vad barns föräldrar gör. Jag önskar att vi tar bort kravet på att ansvara för andras barn inom pedagogisk omsorg för att kunna ta hand om sina egna.

Hur skulle ersättningen kunna se ut?
Barnomsorgspengen är inte en på förhand bestämd summa, utan skiljer sig åt mellan kommunerna. Om en kommun har en barnomsorgspeng på 100000 kronor per år, ger det föräldrarna omkring 6500 kronor i månaden efter att arbetsgivaravgift dragits av.
I god tid innan perioden med föräldraförsäkring är avslutad, får alla föräldrar göra ett aktivt val om de vill använda förskolan, annan pedagogisk omsorg eller om vill de använda barnomsorgspengen till att sköta barnomsorgen själva.
En av de vanligaste invändningarna är att detta strider mot arbetslinjen, och att den som är hemma inte bidrar med några skattemedel. Men detta resonemang håller inte.

Konsekvenser för stadskassan
Bara för att via skattesedeln betala tillbaka det bidrag en familj får från kommunen, om de använder en heltidsplats i förskolan, behöver vardera föräldern ha inkomster på 377300 kronor (cirka 31400 kronor månaden) enligt Riksdagens utredningstjänst. För två barn som vistas i förskolan på heltid krävs inkomster på vardera 742100 kr (cirka 61800 kronor månaden). Då har dessa föräldrar inte bidragit med något till de resterande sju åttondelarna av kommunens välfärdstjänster.
Detta visar att vårt bidrag till finansieringen av barnomsorgen sätts i relation till hela den förvärvsaktiva perioden. Detta måste rimligtvis också gälla de som sköter barnomsorgen själva – varav många naturligtvis också arbetar.

Jag hoppas att Kristdemokraterna kommer lyckas med att kommunicera detta som så många önskar. Jag välkomnar det initiativ som flera distriktsordföranden i landet tagit och som jag hämtat en del material av till denna text.

Det är hög tid att värdera småbarnsfamiljerna högre än den socialistiska agendan – att föräldrar inte duger. Det är tid att sätta kostnader i relation till intäkter. Med den kunskap vi har idag kan det enkelt konstateras att det inte blir dyrare för staten. Som Kristdemokrat är det också viktigt att säga att arbetslinjen inte är det heligaste under hela livet. Låt barnen få utrymme, ge föräldrar möjlighet till mer tid med barnen. Vi behöver en väl utbyggd pedagogisk omsorg och en större valfrihet för alla familjer, detta är möjligt och förverkligas om man engagerar sig i och röstar på Kristdemokraterna.

Entry filed under: Uncategorized.

Välfärd, utbildning och Leksand så klart för goda Resultat i skolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

juni 2011
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: