Framtidskommunen Leksand erbjuder småbarnsfamiljer ökat utrymme

2011/05/11 at 07:40 3 kommentarer

Vårdnadsbidraget är efterlängtat av många föräldrar. De upplever att tiden tillsammans med barnen inte räcker till. En stressig tillvaro, ständigt pusslande med tider men också barn som inte är redo för förskolan gör att vårdnadsbidraget, som ger mer tid tillsammans med barnen, kan vara en del av lösningen. För dessa föräldrar finns i dag endast ett alternativ att stanna hemma utan någon som helst inkomst. Förutom att de får leva under knappa ekonomiska förhållanden får de också, inte minst från socialdemokraterna, ovett för att de är bakåtsträvare, ojämställda och inte bidrar till samhället.

Det kristdemokraterna och alliansen insett, men som verkar vara en gåta för socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet är att alla inte passar in i en och samma mall hur praktiskt det än kan se ut när man bygger sitt dröm(s)amhälle.

Vårdnadsbidraget är ett led i att återge föräldrarna makt att bestämma över sin egen familjesituation. En familjepolitik som stödjer men inte styr familjerna. Föräldrar vet bäst vad deras barn behöver. Varje barn är unikt och inom en och samma familj kan barnomsorgen se olika ut för syskonen.

Vårdnadsbidraget är dock något mycket större än en barnomsorgsreform. I själva verket visar det på en annan syn på familjens betydelse för samhället. En familj kan bildas och klara sig utan ett samhälle men samhället klarar sig inte utan familjer. Det är i den lilla nära gemenskapen som normer och värderingar kan överföras mellan generationerna.

Måndag den 9 maj beslutade kommunfullmäktige i Leksand med siffrorna 31-17 att erbjuda alla småbarnsföräldrar ökad valfrihet genom kommunalt vårdnadsbidrag. Jag vill gratulera alla småbarnsfamiljer som bor i Leksands kommun för att majoriteten av politikerna i Leksand tror att föräldrar själva vet vad som är bäst för sina barn. Du som är småbarnsförälder och bor i en kommun som inte erbjuder valfrihet, välkommen till framtidskommunen Leksand. Här bygger vi ett samhälle för att alla ska trivas och må bra!

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Val i västra Götaland Unicef och David Lega

3 kommentarer Add your own

 • 1. hemmabäst  |  2011/05/11 kl. 19:18

  Tycker att vårdnadsbidrag är toppen men förstår inte riktigt hur en så liten fråga skall bli så svår att behandla…Eftersom det är så få föräldrar som vill/kan utnyttja bidraget. Min undran är: gäller det barn upp till 3 år, d v s till dagen de fyller 3 år!?

  Svara
  • 2. sakariaswinberg  |  2011/05/12 kl. 04:48

   Hej, jag håller med om att systemet är krångligt och jag tillsamanns med KD arbetar hårt för att få till förbättringar så att det blir enklare och mer likvärdiga vilkor som annan barnomsorg. Vi behöver få ökad styrka i dom samtalen och det kan vi söka vart fjärde år. Tills dess gäller 3000 kr upptill den dag man fyller 3 år. Mer info kommer den 23 maj kl 19 i kommunhuset. Håll utkik i Leksandsbladet/sacke

   Svara
 • 3. hemmabäst  |  2011/05/12 kl. 07:33

  Hej,
  Det förvånar mig att någon kan vara emot ett ekonomiskt bidrag som gäller 2 år av ett barns liv, och två år av en förälders liv!!! Barnets 3 första levnadsår är de viktigaste och har en stor betydelse för barnets utveckling! Den bästa pedagogiken och omsorgen får ett barn som är hemma med en förälder som VILL vara hemma och VILL föräldern ta hand om sitt eget barn istället för att utnyttja kommunens barnomsorg borde kommunen vara positiva till det. Detta bör kompenseras på något vis förutom den stärkta familjerelationen som självklart inte går att sätta ett pris på! Som en förskolepeng som föräldrarna själva kan förvalta. Jag har sparat åtskilliga tusenlappar åt Leksands kommun eftersom jag prioriterat barnen och familjen och låtit mina barn vara hemma i 4 1/2 år, 4år, 3 1/2 år och den minsta i 2 år och 2 mån. Som en liten men viktig parantes så är det pappan som stått för majoriteten av tiden!. Vore intressant att veta summan vi besparat kommunen! Politiker måste titta långsiktigt på effekten av att det normala i dag är att vi lämnar i från oss våra barn från 1 års ålder. Skulle kunna ha ett samband med hur dåligt det är i den svenska skolan i dag!?!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

maj 2011
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: