En sjukförsäkring att lita på

2011/03/28 at 09:38 Lämna en kommentar

– Sjukförsäkringen fungerar i huvudsak bra, men det finns människor som faller mellan stolarna. Vi måste rätta till de brister som gör att alla inte får den ekonomiska trygghet som försäkringen ska ge. Vi måste ha en sjukförsäkring som går att lita på.

Det säger Emma Henriksson och Lars Gustafsson, kristdemokratiska riksdagsledamöter som ingått i Kristdemokraternas särskilda arbetsgrupp om sjukförsäkringsfrågan, som idag presenterar sin rapport

– Undantagen i rehabiliteringskedjan måste vidgas så att rätt personer kvarstår i sjukförsäkringen respektive förs över till Arbetsförmedlingen. De som tidigare haft tidsbegränsad sjukersättning ska inte kunna bli helt utan ersättning och tillämpningen av kraven för att få sjukersättning behöver ses över så att de är rimliga. Därtill behöver kvaliteten på Arbetsförmedlingens åtgärder förbättras och enskilda ska inte behöva drabbas av att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gör olika bedömningar av arbetsförmågan

– Våra kontakter med enskilda som berörs av sjukförsäkringen, anställda inom psykiatrin, på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen vittnar alla om att förändringarna som Alliansregeringen har genomfört har varit bra och nödvändiga. Många som tidigare inte fick den hjälp och det stöd de behövde får det idag. Stöd tillbaka till arbete istället för passiv sjukskrivning eller sjukersättning är för många det bästa.

– Men det finns brister. Enskilda har drabbats hårt och många gånger hamnat i stor ekonomisk knipa när försäkringen inte fungerat som det var tänkt. I vissa fall är det tydligt att det är själva regelverket som behöver ändras, och att det behöver göras så snart som möjligt.

Rehabiliteringskedjans så kallade ventiler
Undantagen i rehabiliteringskedjans olika steg behöver ses över så att rätt personer kvarstår i sjukförsäkringen respektive förs över till Arbetsförmedlingen vid de olika avstämningstidpunkterna. I vissa lägen kan Försäkringskassan på eget initiativ även göra en förnyad arbetsförmågebedömning av personer med förlängd sjukpenning, innan en överföring till Arbetsförmedlingen aktualiseras. Men framför allt behöver undantagsreglerna vid 2,5-årsgränsen justeras.

Redan sjukskrivna ska inte kunna bli helt utan ersättning
Ersättningen vid en ny sjukperiod till personer som har haft tidsbegränsad sjukersättning men saknar sjukpenninggrundande inkomst måste åtgärdas. (Dessa benämns ibland 0-klassade, eftersom de saknar sjukpenninggrundande inkomst.)

Kraftfullare insatser och åtgärder via Arbetsförmedlingen
Svårigheterna att komma tillbaka till arbete efter en mycket lång sjukfrånvaro ska inte underskattas. Kvaliteten i Arbetsförmedlingens åtgärder behöver förbättras för de som på grund av sjukskrivning varit borta länge från arbetsmarknaden. Det kan t.ex. handla om att taket för lönebidrag höjs.

Tillämpningen av bestämmelserna om sjukersättning
Principen om att sjukersättning (förtidspension) enbart ska beviljas om arbetsförmågan är stadigvarande nedsatt är helt riktig. Frågan är dock hur beviskravet för att få sjukersättning i praktiken ser ut. Det är viktigt att tillämpningen, vid ett avslag, inte grundas på en allt för teoretisk spekulation om att det inte med säkerhet kan uteslutas att arbetsförmågan skulle kunna återfås någon gång i en mycket obestämd framtid. En framtida förändring skulle kunna handla om att i ökad utsträckning bedöma vad som är sannolikt, eller troligt, när det gäller en individs möjligheter att återfå arbetsförmågan. Att arbetet fortskrider med att med stort fokus på rättssäkerhet få ned handläggningstiderna är centralt för att ersättningarna ska bli korrekta och inte dröja oskäligt länge.

Bedömningen av arbetsförmåga och samarbetet mellan myndigheter
Tyvärr förekommer det fortfarande att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gör olika bedömningar av arbetsförmåga. Att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har lite olika syften med sina bedömningar (momentan respektive framåtblickande) får inte medföra att enskilda hamnar utanför båda systemen. Även metoderna för arbetsförmågebedömningarna generellt, inom både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, behöver vidareutvecklas. Men det måste också säkerställas att enskilda (som är sjuka och/eller arbetslösa) inte ska kunna hamna utanför båda systemen.

Läs hela rapporten här: http://www.kristdemokraterna.se/rapporter/ensjukforsakringattlitapa2011

Entry filed under: Uncategorized.

Earth hour energi, utveckling o fattogdom Öppna jämförelser skolan och Leksand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

mars 2011
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: