Earth hour energi, utveckling o fattogdom

2011/03/26 at 18:42 Lämna en kommentar

En ny rapport från UNDP, Världshälsoorganisationen WHO och Internationella Atomenergiorganet IAEA visar på att fortfarande lever 1,5 miljarder människor – nästan en fjärdedel av jordens befolkning – utan elektricitet. De flesta av dessa människor bor i de minst utvecklade länderna i Afrika söder om Sahara och i Sydasien. Rapporten talar om att Millenniemålen aldrig kommer kunna nås utan ökad tillgång till energi. Samtidigt talar det sjunde delmålet av åtta om att världens länder måste begränsa framtida effekter av klimatförändringen genom att minska sina utsläpp av växthusgaser. Hur får vi ihop detta?

År 2015 ska principerna om hållbar utveckling ha integrerats i länders politik och trenden med minskande biologisk mångfald ha vänt. Andelen människor som saknar tillgång till rent dricksvatten och sanitet ska också ha halverats. Dessutom ska livsvillkoren för minst 100 miljoner människor som lever i slumområden ha förbättras avsevärt till 2020.
Koldioxidutsläppen fortsätter dock att öka, inte minst i utvecklingsländerna. Det behövs därför fler insatser för att utveckla renare teknik och bränsle. Även de rika länderna har ett stort ansvar för att minska sina utsläpp av koldioxid.
När vi nu har fått en färsk rapport om att millenniemålen inte kommer att kunna uppfyllas utan ökad tillgång på energi så talar det tydligt emot de som vill anta framtida utmaningar genom att strypa energianvändningen. Rapportens slutsats visar på den komplexitet som det innebär att både öka tillgången på energi och samtidigt klara av en halvering av koldioxidutsläppen till 2015.
Miljö och naturresurserna måste förvaltas ansvarsfullt, så att goda livsbetingelser inte äventyras och så att kommande generationer också får del av dem. Vi bör därför ingripa i naturen med försiktighet och klok urskiljning. Jag är övertygad om att glappet mellan huvud och händer, mellan forskning och praktisk utformning och användning måste minska.
Nu är det upp till oss att ta fram tydliga verktyg i kampen för att säkerställa välfärd, utrota fattigdom och värna vår miljö och våra naturresurser. Vi behöver ta ett tydligare ansvar för hela kedjan, från idé till verklighet. Samverkan mellan det offentliga, enskilda entreprenörer och företagare tror jag är nyckeln till att komma fram med verktyg som inte ställer det ena mot det andra utan som kan förena ökad energianvändning, tydligare fattigdomsbekämpning och som samtidigt säkerställer ett ekologiskt hållbart samhälle.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Jag litar på KD men röstar inte på dem?!? En sjukförsäkring att lita på

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

mars 2011
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: