arvoden, organisation, valresultat och framtiden

2010/12/20 at 09:05 1 kommentar

Under den senaste tiden har kritik riktats mot de nya arvodesnivåerna i Leksands kommun. En enig parlamentarisk grupp ställde sig bakom att arvodesnivån skulle kopplas till riksdagsarvodet och för en heltidsarvodering i kommunen motsvara ca 50 000 kronor.

En enig parlamentarisk grupp ansåg att både ersättare och ordinarie i Kommunstyrelsen skulle få ersättning för inläsning av material utöver det mötesarvode som utgår. Då både ordinarie och ersättare ska få ersättningen höjs antalet från 11 stycken till dagens 15 ordinarie och 30 ersättare, dvs. 55 personer. Kostnaden för detta är mer än en fördubbling trots att den fasta ersättningen gått från 9600 kr/år till dagens 4200 kr/år.

Antalet ordförande och viceordförande har ökat för att framförallt kunna få med oppositionen i ett tidigt skede. Detta är den enskilt största merkostnaden i den nya organisationen och är införd för att leda till större enighet och mindre motsättningar pga. kommunikationsbrist eller informationsbrist.

Valresultatet den 19 september innebär att Kristdemokraterna och Moderaterna fått ett tydligt ökat förtroende. Det ökade förtroendet har inneburit att vi fått stort gehör för den budget vi nu lagt som frigör mer pengar till äldreomsorgen (4 mkr), utbildning (5 mkr) samt vägnätet (2 mkr). I budgeten ligger också en överenskommelse om att erbjuda alla småbarnsfamiljer ökad valfrihet genom ett kommunalt vårdnadsbidrag. Till detta kommer nu Moderaterna och Kristdemokraterna på ett tydligare sätt än tidigare axla ansvar genom vice ordförandeuppdragen i Kommunstyrelsen (M 1e vice 40%, KD 2a vice 30%) samt genom ordförandeuppdrag i varsina utskott (50%).

Jag har varit engagerad i politiken under 16 år och ser nu fram emot att för första gången gå in i ett förtroendeuppdrag som innebär merparten av min tid. Genom det förtroende vi fått att förvalta och med den budget vi i Alliansen kunnat presentera så har vi goda förutsättningar att föra Leksand framåt. En kommun där vi alla kan trivas, må bra och utvecklas som enskilda personer och tillsammans med varandra.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Ett ledarskap ska kunna visa viss ödmjukhet Så viktigt Emma Henriksson (KD)

1 kommentar Add your own

  • 1. Leagueten  |  2011/01/27 kl. 13:53

    Låter som en bra start! I min kommun blev det maktskifte men det verkar inte som vårdnadsbidraget blir aktuellt, till min stora besvikelse.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

december 2010
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: