Ge familjen möjlighet till mer tid tillsammans

2010/06/12 at 21:46 Lämna en kommentar

En ny Sifoundersökning visar att 81 procent av väljarna säger ja till att ha kvar eller utveckla vårdnadsbidraget. Endast 8 procent av befolkningen vill avskaffa det. Dessutom vill 77 procent bibehålla eller öka nivån på vårdnadsbidraget.
Sifo kan också visa att hela 85 procent av svenska folket säger nej till mer tvångsdelning av föräldraförsäkringen, som är ytterligare en av alla de frågor där den rödgröna oppositionen vill låta politiska beslut styra enskilda människors vardag. Endast 8 procent anser att riksdagen ska lagstifta om hur många månader pappan eller mamman ska ta ut av föräldraförsäkringen.
Skillnaderna mellan blockens sympatisörer är små: Båda sidor är tydligt för vårdnadsbidrag och mot tvångsdelning av föräldraförsäkringen.
89 procent av alliansväljarna vill att föräldrarna själva ska få bestämma, medan 6 procent vill att riksdagen ska lagstifta om tvångsdelning av föräldraförsäkringen. För det socialistiska blocket är motsvarande siffror 82 procent (för att föräldrarna ska bestämma) och 13 procent (för att riksdagen ska bestämma).
Man kan här konstatera att skillnaden mellan partierna på vänstersidan och deras sympatisörer är uppseendeväckande. Vänster oppositionen går till val på mer pekpinnar, mer kvotering. Det vill inte deras väljare ha! Tydligare kan knappast klyftan mellan åsiktseliten och verklighetens folk bli.
Ändå är detta bara ett första steg. Målet för de vänsterblocket är ett avskaffat vårdnadsbidrag och en helt tvångsdelad försäkring. Detta skulle för många barn leda till en betydligt tidigare förskoledebut än idag då familjen inte får ansvar att själva lägga sitt livspussel. Tvång och förbud verkar vara ett honnörsord i de rödgrönas familjepolitik. Det familjerna inte ha.
När många familjer har svårt att få livspusslet att gå ihop är det helt fel att politiker ska styra ännu mer och ytterligare begränsa handlingsutrymmet.
Målet för de rödgröna är att föräldrar bara ska vara hemma med sina små i sex, sju månader. Sedan är det dags att återvända till arbetslivet, vare sig föräldern vill eller inte. Inget har hittills hindrat de rödgröna från att ta steg i riktning att försvåra familjernas vardag.
Vårt ideal är att människor själva ska få bestämma mer över sin vardag, utan politiska pekpinnar. Du blir inte omyndig bara för att du får barn! I familjepolitiken blir de politiska alternativen solklara. Ska politiker detaljstyra eller ska vuxna människor anses myndiga att själva bestämma – även om något så grundläggande som hur deras familjeliv ska se ut?
Det är dags att skapa ännu större frihet och fler möjligheter för människor att fungera självständigt som familj. Såväl förskola som vårdnadsbidrag – liksom jämställdhetsbonus och barnomsorgspeng – är viktiga pusselbitar i detta reformarbete.
Kristdemokraterna vill utveckla vårdnadsbidraget, så att valfriheten stärks ytterligare för småbarnsföräldrar. Den genomsnittliga förskolesubventionen som kommunen betalar för en heltidsplats i förskolan är enligt Riksdagens utredningstjänst 12495 kronor/månad.
Idag är vårdnadsbidraget 3000 kronor i månaden. Därför är det rimligt att utveckla vårdnadsbidraget. Vi vill att riktvärdet för det nya vårdnadsbidraget blir minst 6000 kronor. Därutöver ska det vara möjligt för kommunen att erbjuda en högre nivå.
Vårdnadsbidraget har redan i dag blivit en framgång i de 123 kommuner som infört det. I Dalarna är det endast småbarnsfamiljer i Vansbro som har fått möjlighet att nyttja vårdnadsbidrag. Jag vill ta strid för alla barnfamiljer i hela Dalarna! Ett mänskligare Dalarna för alla barnfamiljer. Mer frihet färre pekpinnar.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Hur leder s,v och mp:s ökade bidrag för de som tjänar 30 000 kronor till fler jobb och mer till pensionärer? Mer kristdemokrati i alliansen ger jobb och möjlighet att få vardagen att gå ihop

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

juni 2010
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: