4000 barn dör varje dag orsakat genom brist på vatten o hygieniska toaletter

2010/06/05 at 04:30 Lämna en kommentar

Idag firar vi Världsmiljödagen

Andelen människor i utvecklingsländerna som har tillgång till rent dricksvatten har glädjande nog ökat från drygt 70 procent 1990 till 80 procent 2005. Globalt sett kommer troligen detta millenniemål att nås. Men fortfarande har var sjätte människa på jorden, drygt en miljard människor, inte tillgång till de 20-50 liter rent vatten per dag som FN beräknar att en person behöver som minimum för att dricka, laga mat och tvätta.

Två av fem människor på jorden saknar godtagbar sanitär standard och varje dag dör närmare 4 000 barn på grund av sjukdomar orsakade av brist på rent dricksvatten och hygieniska toaletter.

I valrörelsen behöver miljö vara en av de prioriterade frågorna. För Kristdemokraterna är förvaltarskap en värdering som inte ger vika oavsett finanskris eller opinion. Nu den 5 juni när vi firar världsmiljödagen vill vi ta möjligheten att ännu en gång föra upp frågorna på debattsidor och runt köksborden.

Miljö är verkligen världsfrågor och på en dag som denna vill vi lyfta den svenska miljödebatten till den globala arenan. Vi sitter i Sverige på så mycket kunskap och forskning och kan i allt fler avseenden sluta cirklarna för ett kretsloppssamhälle där avfall blir till resurser. Denna kunskap måste få spridning även till länder där den saknas. Vi har råd inom ramen för våra flexibla mekanismer och klimatbistånd att dela kunskapen.

En av våra stora naturresurser är haven. Inte minst så här års uppskattar vi våra vatten extra mycket om det så är i vattenflaskan eller under segelbåten. Vi har ett ansvar att förvalta våra vatten på ett hållbart sett. Östersjön är en prioriterad fråga för alliansregeringen och det har visat sig genom den anslagna havsmiljarden för att få fart på åtgärder. Det märks med Havsmiljöinstitutet där havsmiljöforskningen samordnas och åtgärdsarbetet stöds, samt tillsättandet av en havsmiljöambassadör som kan driva på de internationella insatserna. Med tillsättandet av den nya myndigheten för havs- och vattenmiljöfrågor som ersätter det gamla Fiskeriverket, har Alliansregeringen tagit ett helhetsgrepp för vattenfrågorna. Ett slut på stuprörstänkande och ett framsteg för våra vatten.

Vattenbrist och vattenförorening, är svår att föreställa sig för den som i Sverige ofta har glittrande sötvatten runt knuten, men är ett påtagligt problem på många platser i världen. Det uppskattas att omkring 90 procent av allt avloppsvatten i utvecklingsländerna obehandlat går ner i lokala vattendrag. Enligt Unesco riskerar redan år 2025 två tredjedelar av världsbefolkningen att tvingas leva med svår vattenbrist.

Den största konsumenten av vatten är jordbruket. Framtidens jordbruk måste föras utifrån premisser där hotande klimatförändringar, ökat energibehov och världsbefolkningen går mot nio miljarder. Genom den ökade belastningen på ändliga naturresurser ökar behovet av en långsiktig ansvarstagande förvaltning. De gröna näringarna levererar ett antal ekosystemtjänster som är väsentliga för en hållbar utveckling. Det behövs aktiva biståndsinsatser där tekniköverföring möjliggörs och äganderätt säkras. På så sätt skapas en framtid även för jordbrukare i de många länder där de arbetar under usla arbetsförhållanden på sönderodlad jordmån.

Ett upprätthållet forskningsanslag och en ambitiös politik som driver på för förändring i Sverige, ger framsteg här som vi sen kan dela med oss på andra platser. Vi har kommit en lång väg från hur det såg ut hos oss på 60-talet. Det får inte ta 50 år att genomföra förändringarna i resten av världen, och vi får inte nöja oss med det. Det har vi inte råd med.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

13 punkter för en vård och omsorg med patienten i centrum Snart invigs Dalarnas första vårdventral i privat regi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

juni 2010
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: