10 punkter för ett mänskligare samhälle

2010/05/23 at 19:40 Lämna en kommentar

10 punkter för en mer familjevänlig politik

Familjecentraler och föräldrastöd i alla kommuner och ett obligatoriskt vårdnadsbidrag på 6000 kr i månaden. Det är några av förslagen i propositionen Välfärd med kvalitet för alla som Kristdemokraternas partistyrelse lämnar över till partiets riksting i Örebro 1-3 juli. Propositionen har tagits fram under ledning av 1:e vice partiordförande Maria Larsson.

Kristdemokraterna har i regeringsställning bidragit till att utveckla mångfalden inom barnomsorgen bland annat genom vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng. En utveckling av vårdnadsbidraget behöver ske framöver. Det ska vara obligatoriskt för kommuner att införa och erbjuda vårdnadsbidrag. Samtidigt är det rimligt att höja nivån för vårdnadsbidraget till 6 000 kr per månad och barn. Denna summa ska vara beskattad och pensionsgrundande.

Vi har inrättat en nationell strategi för ett frivilligt och generellt föräldrastöd för barn mellan 0 och 18 år. Föräldrar är de viktigaste personerna i varje barns liv och ska erbjudas arenor för såväl kunskapsinhämtande som nätverksbyggande med andra föräldrar. Föräldrar har visat stort intresse för att delta, också tonårsföräldrar. Det pågår utvecklingsarbete kring detta i ett 70-tal kommuner. En lokal verksamhet behöver formas i alla kommuner.

Familjecentraler bedriver en verksamhet som är hälsofrämjande, generell, tidigt förebyggande och stödjande. Dessvärre finns de inte i överallt i landet. En familjecentral bör innehålla öppen förskola, mödrahälsovård, barnhälsovård, och socialtjänst med inriktning mot förebyggande arbete. Familjecentraler kan med fördel etableras i socialt utsatta områden. I varje kommun bör det finnas tillgång till minst en familjecentral.

Familjer med barn med funktionsnedsättning har utöver de vanliga föräldrauppgifterna en tung uppgift med att samordna ett mycket stort antal kontakter med olika myndigheter för att den dagliga verksamheten ska fungera. Dessa familjer är ofta mycket hårt belastade. Barn- och ungdomshabiliteringen behöver därför få ett i lag förtydligat uppdrag att hjälpa dessa familjer med myndighetskontakter och samordning.

Socialtjänsten, polisen och skolan har måste ha en nära samverkan med varandra för att på ett tidigt stadium förhindra kriminalitet hos barn och ungdomar. Syftet är att så tidigt så möjligt fånga upp barn med begynnande problem och kunna sätta in insatser som stödjer familjens möjligheter att ge trygghet och sätta gränser. Sekretessbestämmelser måste dessutom utformas så att de underlättar samarbete med föräldrar och mellan myndigheter.

Individuella handlingsplaner behöver utarbetas för ungdomar som bedöms vara i risksituationer. Ett tidigt ingripande när barn och ungdomar riskerar att fara illa måste kombineras med en långsiktighet i insatserna, där alla med ansvar för barnen gör sin del. Genom en individuell handlingsplan kan den unges delaktighet öka och varje huvudmans ansvar tydliggöras. Samverkan bör också ske med näringslivet för att skaffa mentorer och praktikplatser till äldre ungdomar.

Kommunerna bör tillhandahålla möjligheter till familjerådslag. Familjerådslag omfattar barn och unga som är i behov av skydd och omsorg och ungdomar som begått brott. Familjerådslag är ett möte då familjen, släkten och andra viktiga personer i barnets/den unges nätverk samlas för att diskutera och göra en handlingsplan för den unge. Planen ska sedan godkännas av socialtjänsten om den garanterar den unge skydd och omsorg.

Tack vare sjukvårdens utveckling så blir allt fler allt äldre, vilket är mycket positivt. Mellan makar/sambor kan olika vårdbehov då uppkomma som gör att biståndsbedömning skiljer sammanboende åt. Det är oacceptabelt att så sker. I de fall då båda parter önskar det, måste lösningar finnas för ett fortsatt sammanboende.

Partistyrelsens förslag:

– Familjecentraler ska finnas i alla kommuner.

– Alla kommuner ska erbjuda ett generellt föräldrastöd till alla med barn – från 0 enda upp till 18 år.

– Kommuner ska ha en skyldighet att införa vårdnadsbidrag. Vårdnadsbidraget bör höjas till 6000 kronor per månad och barn och vara beskattat och pensionsgrundande.

– Förtydliga barn- och ungdomshabiliteringsuppdraget att samordna insatserna för barn och unga med rörelsehinder och flera funktionsnedsättningar

– Socialtjänsten, skolan och polisen ska samverka och stödja ungdomarnas föräldrar i deras ansvar att fostra sina barn.

– Individuella handlingsplaner ska utarbetas för ungdomar som bedöms vara i risksituationer.

– Kommunerna bör tillhandahålla möjligheter till familjerådslag.

– Genomför en statlig satsning på metodarbete i den sociala barn- och ungdomsvården.

– Möjligheten för engagerade medborgare att organisera sig i väntjänst bör finnas i alla kommuner.

– Inför en lagreglerad möjlighet för äldre par att bo tillsammans, även om deras vård- och omsorgsbehov skiljer sig åt – en parboendegaranti i äldreomsorgen.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

kommunalråd (s) pekar ut invandrare som hot, under all kritik. så oseriöst resonemang Kampanjar i Nyforsdagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

maj 2010
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: