Sopor, ansvar och ”nogonannanismen”

2010/04/22 at 08:15 Lämna en kommentar

Christer Gruhs skriver i sin krönika den 21 april i Dalarna Tidningar om sophanteringen. Systemet där det är fastigheterna som är grunden för utdebitering av sopavgifter är enligt min mening den mest rättvisa. Om avgiften skulle betalas endast av dem som är skrivna i kommunen skulle fritidshusägare få åka snålskjuts. Det skulle leda till att fastighetsägare som är skrivna i kommunen skulle få en kraftigt höjd avgift för att också finansiera fritidshusägares sophantering.

När det kommer till frågan om hur fastigheter som inte är bebodda eller används regelbundet ska vara med att finansiera kostnaderna är, som Christer Gruhs beskriver det, något som bildat viss opinion. Jag har förståelse för denna opinion men vill samtidigt understryka att med ett ägande av fastigheter så har vi alla ett ansvar för en klimatsmart hantering av vårt avfall och då behövs åtgärder som finansieras gemensamt. Samtidigt tycker jag att fastigheter som inte används ska få en reducerad avgift.

För mig är det självklart att alla beslut ska fattas på lägsta möjliga effektiva nivå. En politiker bör klara av att ta tag i de utmaningar som kommer upp. Dialog med medborgare är en bra grund inför beslut, att sätta ned foten tillhör uppdraget.

I tider av utmaningar är inte läge att peka på någon annan. ”Någonannanismen” leder inte till annat än energispill. Handlingskraft och enträget arbete behövs, inte minst för att våra barn och barnbarn ska kunna andas ren luft imorgon.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

1,2 miljarder Vågar kommunerna prioritera elever före lokaler?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

april 2010
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: