Ökad kunskap för att utveckla och utvecklas

2010/03/23 at 16:15 Lämna en kommentar

Regeringen överlämnade den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet till riksdagen den 23 mars. Den nya skollagen ska vara ett verktyg till en skola med högre kunskapskrav och bättre studiedisciplin. En lång rad ändringar föreslås, för att öka fokus på kunskap, valfrihet och trygghet.

Propositionen innehåller bland annat förslag om att behörighetsreglerna till gymnasieskolans yrkesprogram ska skärpas vilket är av stor vikt för att Sverige ska kunna konkurera på den globala kunskapsmarknaden. Lika viktigt är de fem introduktionsprogrammen som ersätter det individuella program (IV) som i många fall inte varit det verktyg som behövs för att hjälpa ungdomarna vidare i sin kunskapsresa.

Friskolorna ska rätta sig efter samma regelverk som kommunala skolor. Det har vi kristdemokrater alltid tyckt ska vara självklart. Samma villkor för alla.

Skärpta krav på lärare och skärpta krav på arbetsgivare. Endast den som är behörig ska få tillsvidareanställas som lärare eller förskollärare, med vissa undantag. För att få undervisa ska läraren ha en utbildning avsedd för just den undervisning de ska bedriva. Detta borde vara en självklarhet i dagens samhälle. Elever och lärare är värda de allra bästa förutsättningarna till att må bra och nå målen i skolan.

Rättigheterna för den elev som behöver stöd och hjälp ska stärkas. Kraven på att utreda en elevs behov av särskilt stöd ska bli tydligare och beslut om åtgärdsprogram ska kunna överklagas. Detta tror jag är ett viktigt verktyg för att ingen elev ska lämnas efter. Föräldrar och elever ska vara trygga med att skolan har verktyg som möjligt för rätt insatser sätts in direkt.

För elever med speciella färdigheter i ett ämne blir det tillåtet att anordna antagningstester för särskilda profilklasser från årskurs sju i grundskolan. Detta är ett omstritt förslag. Men likväl som att ingen elev ska lämnas efter ska heller ingen hållas tillbaka. Vi ska erbjuda alla elever verktyg för att nå målen och utmanas under skoltiden.

Hälsan bland våra barn och ungdomar måste förbättras. Eleverna ska ha tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator inom elevhälsan, och också till studie- och yrkesvägledning. Dessutom ska alla elever ha tillgång till skolbibliotek, något som vi kristdemokrater länge arbetat för.

Den nya skollagen innehåller mycket mer som allt ska syfta till ett skolklimat där elever och personal trivs och mår bra. Där de bästa förutsättningarna skapas för att nå målen i skolan. Vi fortätter med att arbeta för en skola där ingen hålls tillbaka och där ingen lämnas efter.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Kristna Irakier skickas tillbaka och ”försvinner” Kd politik bäst för landets pensionärer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

mars 2010
M T O T F L S
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: