är föräldrar som lägger mer tid med barnen ett hot mot jämställdhet?

2010/03/07 at 14:05 Lämna en kommentar

Inför internationella kvinnodagen den 8 mars har jag funderat kring den senaste debatten kring jämställdhet. Debatten har tenderat att endast hetta till när det rör sig om vårdnadsbidraget. När vi fastnar i detta hotas inte bara föräldrars glädje i att vilja ägna mer tid tillsammans med barnen, det är också ett hot mot jämställdhetsarbetet.

För mig, som människa och engagerad politiker är det viktigt att samhället planerar och stöttar på ett sätt som främjar och stärker jämställdhet. En viktig ledstjärna är att skapa ett samhälle där vi behandlar varandra som vi själva vill bli behandlade. Grundinställningen till varje människa som en unik person och som har ett okränkbart värde är som jag ser det den viktigaste garanten för att forma ett gott och jämställt samhälle.

På 10-talet i Sverige borde lika lön för lika arbete och att få lika god vård oavsett kön vara en självklarhet. Att unga tjejer både får uppleva och förstår att de har ett unikt värde för den man är och inte för hur de ser ut borde vara minst lika självklart. Att flickor ska kunna gå till skolan och veta att man inte får höra ord som hora eller fitta borde vara naturligt. Men så är det inte, och det är skam.

Det finns många hot mot en ökad jämställdhet. Ovilja, okunskap, egoism och nonchalans är några av hoten. Ett annat hot är att samtalet läggs på en sådan nivå att det öppna samtalet inte ges utrymme för att ta tag i de stora problemen.

Det finns förstås olika sätt att se på föräldrars kapacitet att själva veta vad som är bäst för sin familjesituation. Det är dock en förlust för både de små barnen och för jämställdhetsarbetet att vårdnadsbidraget görs till det stora hotet mot jämställdhet. I värsta fall leder detta både till att jämställdhetsarbetet förlamas samt att föräldrar, både pappor och mammor, som vill ägna mer tid med sina barn upplever sig som jämställdhetsmotståndare.

Då egoismen och rädslan är två faktorer som leder till ökade klyftor bör en av de viktigaste grunderna till jämställdhet vara att varje barn får en trygg uppväxt där man lär sig att alla har samma unika värde. Denna trygghet kan för några barn innebära att föräldrar väljer att vara hemma lite längre med barnen när de är små. För andra kan det innebära att de lämnas till förskolan i ett tidigt stadium. Det valet föräldrarna gör ska respekteras.

Jämställdhet innebära också att de som inte har en maktposition ska få möjlighet att bestämma över sin vardag. Annars blir det en maktelit som bestämmer, vilket leder till ojämställdhet utifrån vilken maktposition man innehar. Jag vill vara med och skapa ett jämställt samhälle för alla där föräldrars tid med barnen inte ses som ett hot utan som en investering.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Lex victor Pensionärerna får skattesänkning i steg 3 och 4 om vi får bestämma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kalender

mars 2010
M T O T F L S
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Most Recent Posts


%d bloggare gillar detta: